SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Sarjakuvat näyttävät uupuneen sisäisen kokemuksen

Lukuaika: 2 minuuttia

Sarjakuvat näyttävät uupuneen sisäisen kokemuksen

Mielenterveys on yksi suomalaisen nykysarjakuvan tärkeimmistä teemoista. Taiteilijat kuvittavat joko omiaan tai muiden kokemuksia erilaisista mielenterveyden häiriöistä. Karoliina Korhosen ja Anssi Vieruahon kokoaman Katkenneita lankoja -antologian (Atena) aiheena on työuupumus. 

Mukana on yhdeksän taiteilijaa, kultakin yksi sarjakuvanovelli. Aiheiden ja tyylien kirjo on laaja. Milla Paloniemi kertoo selkeällä tussiviivalla ja selittävillä kuvateksteillä maanläheisen tarinan yrittäjästä, jolla alkaa mennä liian lujaa. Emmi Nieminen haastattelee lukioikäistä itseään heleään pastellisessa fantasiassa. Mari Ahokoivu luottaa sanattoman suurrealistiseen värien ja muotojen leikkiin.

Milla Paloniemen tarinassa tallinpitäjä tekee kaiken itse.

Sarjakuva sopii taiteenlajina erinomaisesti kuvaamaan yhtä aikaa ihmisen ulkoista ja sisäistä maailmaa. Monissa albumin tarinoissa päähenkilön sisäinen kokemus näytetään visuaalisena metaforana realistisen ympäristön lomassa esimerkiksi eri värillä kuvattuna.  

Tyypillistä uupumuskuvauksille on, että päähenkilön kokemus tilanteesta jää hänen ympärillään olevilta ihmisiltä huomaamatta. Usein päähenkilö pyrkii aktiivisesti salaamaan tilansa, jotta häneen ei suhtauduttaisi negatiivisesti. Apua on vaikea hakea ja saada. Kahdessa tarinassa läheinen tulee apuun. 

Niko-Petteri Niva kuvaa uupumuksen peittelyä.

Mielenterveystarinat tarjoavat sekä vertaistukea että asiasta oppimisen mahdollisuuden. Kokoelman visuaalinen moninaisuus korostaa, että uupumuksesta voivat kärsiä monenlaiset ihmiset erilaisissa elämäntilanteissa.

mainos

Karoliina Korhonen & Anssi Vieruaho (toim.):
Katkenneita lankoja – Tarinoita loppuunpalamisesta
Atena 2020