SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Sarjakuva-antologia kuvaa elämää pandemiapoikkeusolojen keskellä

Mustavalkoinen kokoelma on monipuolinen katsaus arkeen vuonna 2020.

Lukuaika: 2 minuuttia

Sarjakuva-antologia kuvaa elämää pandemiapoikkeusolojen keskellä

ViisiPäivän sarjakuva kansitoista suomalaista sarjakuvataiteilijaa kertoo millaista heidän elämänsä oli 1.4.2020 koronaepidemian rajoitusten keskellä. Lyhyet tarinat ovat kiinnostavan erilaisia keskenään. Poikkeustila näkyy väläyksinä: maskeina, lisääntyneenä hygieniasta huolehtimisena, etätöinä, tapaamisten perumisena ja etäkouluna. Roomassa asuvalla Kati Kovácsilla myös ulkonaliikkumiskieltona.

Toisilla epidemia ei näy juuri mitenkään, mutta arkiset puuhat ovat muuten kiinnostavia. Henkilökohtaiset tarinat ovat kurkistusikkunoita suomalaisten sarjakuvataiteilijoiden elämään. Kuinka monenlaista elämää luovaan luokkaan ainakin jollain tavalla kiinnittyvät sarjakuvantekijät elävätkään. Taiteen tekeminen nivoutuu muuhun arkeen, monella on taiteen lisäksi muukin työ. 

Ina Majaniemi kuvaa etätyön ja -koulun sujumista koronarajoitusten alettua.

Moni tekijöistä on julkaissut autofiktiota aiemminkin, Päivän sarjakuva toimii pienenä jatko-osana aiemmille teoksille. Mitä tekijöille nyt kuuluu? Hauska yllätys ovat esimerkiksi Jupu (Koirapuistojen nainen) ja Kaltsu (Kenenkäs tyttöjä) Kallion toisiaan täydentävät kertomukset ja Tea (Mad Tea Party) Tauriaisen tavallinen työpäivä tatuoijana. 

Jupu Kallio kertoo elämästä maaseudulla.

Nidottu A5-kokoinen, sisällöltään mustavalkoinen kokoelma muistuttaa nettijulkaisujen ja edullisemman väripainotekniikan aikaa edeltäneestä mustavalkoisesta pienlehtikultturista. 

Kati Kovács kuvaa Italian Suomea tiukempia koronarajoituksia.

Solja Järvenpää (toim.): Päivän sarjakuva 
omakustanne 2020, 65 s.   

mainos