KirjallisuusKirjoittanut Miia VistiläKuvat Iina Silventoinen

Runon ja sarjakuvan rakkaustarina

Taiteenlajeja yhdistävässä teoksessa lukija saa monta näkökulmaa samaan tarinaan.

Lukuaika: 2 minuuttia

Runon ja sarjakuvan rakkaustarina

 Sarjakuvaa yhdistetään ajoittain muihin taiteenlajeihin. Joskus sitä luetaan ääneen musiikin ja ääniefektien säestyksellä, toisinaan liitetään kirjalliseen kerrontaan esimerkiksi viemällä romaania välillä eteenpäin sarjakuvalla. 

Runoilija Lasse Hauerwaasin ja taiteilija Iina Silventoisen yhteistyö Bobby (Enostone) on kiinnostava kokeilu runon ja sarjakuvan yhdistämisessä. Se on sarjakuvalla kuvitettu runokirja, joka yhdistää runot ja sarjakuvan yhdeksi tarinaksi. Teos onkin siis yhtä aikaa runokirja ja sarjakuva-albumi. 

Runoissa rakastavaiset kuvaavat tunteitaan toisilleen, ja sarjakuvassa näytetään yksi heidän kohtaamisistaan. Lukija pääsee siis eläytymään tarinaan sekä kummankin rakastavaisen että ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta.

Sarjakuva etenee hitaasti, yksi sivun kokoinen kuva aukeamalla runon vieressä. Runojen kautta ehtii tutustua päähenkilöiden sisäiseen maailmaan ennen kuin näkee esimerkiksi heidän kasvojaan. Piirrosjälki on varmaa ja punasävyinen väritys tarinaan sopivasti sävyjen yhteensopivuuden kautta hillittyä ja päävärinsä vuoksi intohimoista.  

Tekniikan perusteella Bobby sijoittuu 1900-luvun alkuun, 1. maailmansodan aikaan. Kuva Iina Silventoinen.

Kirjassa on suomenkielisten runojen alapuolella versiot niistä englanniksi. Enostone on aiemminkin julkaissut monikielisiä kirjoja. Hauerwaasin edellisen Vostok-teoksen (2019) runot ovat suomeksi, englanniksi, kreikaksi ja espanjaksi. Bobbyn tapaan kuvia ja ja tekstiä yhdistetään Muhaned Durubin Ruosteisia luonnoksia/Rusty Sketches -taidekirjassa, jossa kuvituksia on rinnastettu suomeksi, englanniksi ja arabiaksi kirjoitettuihin mietelauseisiin. 

mainos

Bobby osoittaa, että runoudella ja sarjakuvalla on paljon annettavaa toisilleen, ja että niiden yhdistäminen luo oman, osiaan syvällisemmän lukukokemuksen. Toivottavasti yhä useammat sarjakuvantekijät ja runoilijat lähtevät yhdessä kokeilemaan tätä kerronnan muotoa.  

Rakastavaiset kohtaavat viimein Iina Silventoisen sarjakuvassa.

Lasse Hauerwaas & Iina Silventoinen: Bobby
Enostone 2020, 65 s.