Kuva: Susanna Kekkonen.

KirjallisuusKirjoittanut Jari Tamminen

Raisa Omaheimon uutuuskirja on raivostuttava ja viihdyttävä teos lihavuudesta

Teoksessaan Ratkaisuja läskeille Omaheimo kysyy, miksi lihava henkilö on loputtoman vihan, inhon ja halveksunnan kohde.

Lukuaika: < 1 minuutti

Raisa Omaheimon uutuuskirja on raivostuttava ja viihdyttävä teos lihavuudesta

Kuva: Susanna Kekkonen.

Raisa Omaheimo tuli vuonna 2016 monille tutuksi kirjoittamansa ja Teatteri Takomossa esittämänsä Läski-monologin myötä. Ratkaisuja läskeille jatkaa aiheen parissa, henkilökohtaisesta ponnistava katse kasvaa kattamaan koko yhteiskunnan. Omaheimo kysyy, miksi lihava henkilö on loputtoman vihan, inhon ja halveksunnan kohde, ja millä erilaisilla tavoilla tämä tulee näkyväksi. 

Meitä kaikkia työnnetään erilaisiin muotteihin ja samalla me myös survomme ihan itse itseämme niihin. Omaheimo osoittaakin, että kysymys lihavuudesta on kysymys yhteiskunnastamme. Yhteiskuntamme ei kuitenkaan ole aina johdonmukainen: samalla, kun kaikilta ja kaikelta vaaditaan jatkuvaa kasvua, osoittaa ihminen epäonnistumisensa, mikäli esimerkiksi ruokakaupassa toimii opetetulla tavalla ja ostaa enemmän. Toisaalta, mikäli ihminen ostaa ja syö liikaa ruokaa, myydään hänelle pian laihdutusratkaisuja ja -tuotteita. Se, että nuo palvelut ja tuotteet eivät toimi, on merkityksetöntä.

Stand up -lavoiltakin tuttu Omaheimo pääsee kirjan sivuilla laukalle ja hänen raivoisa tykittelynsä on samaan aikaan ahdistavaa ja ihastuttavaa luettavaa. Erityisen traagista on, että järjettömän hauska Omaheimo myös mainitsee huumorin olevan lihavalle yksi keino suojautua pilkalta. Tämä ei kuitenkaan vie pohjaa pois siltä, että käsillä on poikkeuksellisen hauskaa ja raivostuttavuudessaankin viihdyttävää teos vakavasta aiheesta.

Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille
S&S 2022
188 sivua