IMG_0340

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Portit auki

Lukuaika: < 1 minuutti

Portit auki

Sovinto

Tuija Minkkinen

Porttiteatteri on ammattilaisvetoinen vapautuvien vankien teatteri, jonka esityksissä koostuvat omaelämäkerrallisuus ja yhteiskunnallisuus.

Tuija Minkkisen ohjaama Sovinto­ 1919/2019 on sovitettu Suomenlinnan kirkkoon. Se kytkee sisällissodan jälkeisen vankileiriajan tässä ajassa koettuihin syyllisyyden ja sovituksen kaariin. Vaikka sadan vuoden erottamat yhteiskunnalliset olosuhteet ovat erilaisia, paluussa osaksi yhteisöä toistuvat samankaltaiset elementit. 

Näytelmä jakaantuu viiteen jaksoon: luottamuksen menetykseen, vihaan, anteeksiantoon, kiitollisuuteen ja kotiinpaluuseen. Jaksojen välissä kuullaan Sanna Salmenkallion sovittamia ja koko ensemblen voimin toteutettuja musiikkiesityksiä.

Luottamuksen kadottamista ilmentää riipaiseva tarina, jossa huostaanotettu tyttö joutui rakastamansa lastenkodin hoitajan pettämäksi, mutta hän pystyi vuosikymmenten jälkeen palauttamaan uskonsa toisiin ihmisiin anteeksipyynnön ja -annon kautta.

mainos

Viha näyttäytyy miehessä, joka kosti työantajansa epäreiluutta tappelemalla sivullisten kanssa. Toinen taas päätyi väkivaltaan, kun ei kyennyt hallitsemaan aggressioitaan auktoriteetteja kohtaan ja kolmas siksi, että koki menettäneensä päihdeongelmansa takia ihmisarvonsa.

Kiitollisuus avautuu vanhan vangin muisteluna ankarasta keittiömestarista, joka pakotti kertojan suhtautumaan ruuanvalmistukseen sellaisella tarkkuudella ja kunnioituksella, joka antoi laajemmin mallia oman elämän hallintaan.

Porttiteatterin esitykset lisäävät jo itsessään ymmärrystä yhteisestä todellisuudestamme. Samalla niiden syvä vaikuttavuus perustuu omat elämänvalintansa peliin laittavien esiintyjien aseistariisuvaan sitoutumiseen sekä koko metodin yleisen ihmisyyden puolesta kamppailevaan eetokseen.

Esitykset Suomenlinnassa päättyivät 17.4.

Vuodessa 1–2 uutta esitystä. Huomaa myös Vankimessut Helsingin Dallapénpuistossa 26.5.