ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Oman elämän korruption kierteessä

Lukuaika: < 1 minuutti

Oman elämän korruption kierteessä

Valmistujaiset

Cristian Mungiu

☆☆☆☆☆

Romanialainen Cristian Mungiu ponnahti taide-ohjaajien eturiviin voittamalla elokuvallaan 4 kuukautta, 3 viikkoa ja 2 päivää (2007) Cannesin kultaisen palmun. Laittoman abortin tekoa käsittelevä elokuva on samalla tarkka kuvaus reaalisosialismin karuudesta, sen välistävetäjien röyhkeydestä, naisten asemasta, luokkajaosta ja – kaikesta huolimatta – myös ihmisten välisestä aidosta solidaarisuudesta.

 

Yli vuorten (2012) taas kuvasi päällisin puolin homoseksuaalisuuden takia luostarissa tapahtuvaa manausta ja uskonnollista fanatismia, mutta syvemmällä tasollaan hyvien tarkoitusten tuottamia tragedioita ja nyky-Romanian viranomaisten välinpitämättömyyttä.

 

Valmistujaiset kertoo puolestaan 50-vuotiaasta lääkäri Romeosta (Adrian Titieni), joka kantaa niin paljon huolta tyttärensä (Maria Dragus) tulevaisuudesta, että on valmis tavoistaan poiketen vaikuttamaan ylioppilaskirjoitusten tulokseen vilunkipelillä. Samalla kun tällainen virkamiehen hyvävelikauppa näyttäytyy mikrotasolla itsepetoksellisen elämän kiteymänä, makrotasolla se kuvaa entisen sosialistisen yhteiskunnan uuden ja vanhan ajan rajapintaan pesiytynyttä korruptiota.

 

Toisaalta monitasoisesti pohjustetut, sukupolvien väliset arvoihin, päämääriin ja keinoihin liittyvät ristiriidat yhden perheen sisällä nousevat vertauskuvallisesti edustamaan koko yhteiskunnan uudistumisen mahdollisuutta.

mainos

 

Mungiun erityinen kyky paljastaa hyvin hallituin elokuvallisin keinoin yksityistä ja yhteiskunnallista leikkaavia draamallisia kohtauspisteitä ja hänen taitonsa yhdistää luovalla tavalla arkinen konkretia allegoriseen tekee hänestä yhden tärkeimmistä tämän päivän eurooppalaisista ohjaajista.