KirjallisuusKirjoittanut hikkaj

Tappamista kaikin keinoin

Lukuaika: < 1 minuutti

Tappamista kaikin keinoin

Vapaaehtoisena Auschwitziin

Witold Pilecki

☆☆☆☆

947 vuorokautta maanpäällisessä helvetissä piikkilankojen takana krematorion piipusta nousevan ihmisruumissavun hajussa – vapaaehtoisena, näkyvänä maanalaisena! Paettava sieltä lopulta on, tunnustettava ettei näille isommilleen, herraskansalle, mitään mahda. SS-armeija tekee mitä mielii myös Auschwitzissä.

 

Vastarintaliikkeen mies Witold Pilecki kävelee salanimellä Stefan Serafinski yhtenä päivänä Varsovassa tieten tahtoen jonoon, johon on koottu keskitysleirille vietäviä. Tehtävänä on saada aikaan leirin hävitys, vankien vapauttaminen.

 

Syyskuussa 1940 marssitaan Arbeit macht frei –portin alta helvettiin. Huhtikuussa 1943  SS eli Witold Pilecki pakenee leipomosta yön selkään nähtyään ja koettuaan kaiken mahdollisen kauhun ja kidutuksen sekä voimattomuutensa todettuaan.

Aikaisemminkin Pilecki olisi voinut paeta, muttei halunnut, koska lujasti luotti ja uskoi että hän apureineen olisi voinut tuhota koko leirin.

mainos

 

”Jos vanki jäi kiinni pakoyrityksestä, hänet hirtettiin julkisesti ja mahtailevasti.

Tämä oli silti jonkinlainen parannus: heitä ei tapettu kepeillä eikä lävistetty seipäillä. —

Kaiken lisäksi heidät hirttivät ne, joiden vuoro tuli seuraavaksi, joiden hirttäjinä olivat taas sitä seuraavat uhrit. Näin haluttiin lisätä tapahtumien julmuutta.”

Älymystö tapettiin ensimmäisenä: heistähän ei mitään hyötyä ollut leiriolosuhteissa, ruumiillisessa raadannassa:

”…sillä vaikka ihminen olisi kuinka oppinut, hänellä ei valitettavasti aina ole käytännön taitoja. Lisäksi hän oli huonokuntoisempi, tottumaton tekemään ruumiillista työtä ja syömään mitä tahansa sapuskaa.”

 

Puistattava kirja, pelipöydän ’putsaava’. Lukija pääsee ja joutuu kokemaan kaiken mahdollisen ja mahdottoman ihmisyyden ruumiillistuman, sananmukaisesti, äärilaidan, mitä nyt ikinä ihminen ihmisyyden halventamiseksi voi keksiä. Vanki tekee paikan päällä, tulessa maatessaan, muistiinpanoja, jotka vuosien jälkeen julkaistaan kirjana: Vapaaehtoisena AuschwitziinVastarintaliikkeen soluttautujan uskomaton tarina, Minerva 2016.

 

Kirjan kirjoittaja Witold Pilecki, Puolan ratsuväen upseeri, onnistuu paeta saksalaisia, muttei puolalaisia, sillä isänmaa ja sen kommunistihallinto palkitsi hänet vuonna 1948: teloitetaan 47-vuotiaana länsimaiden vakoojana.

 

Kummallisia nuo puolalaisten hallitsijat!

Lukeepa vaikka näitä vuoden 2016 joulunaluspäivien uutisia: http://yle.fi/uutiset/3-9360222, http://yle.fi/uutiset/3-9359923, http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005011675.html jne.

 

*City-Pilecki

  • 19.12.2016
  • Kirjoittanut hikkaj