KirjallisuusKirjoittanut Miia Vistilä

Mikä liberalismia vaivaa? No, ainakin biosfäärin tuhoutuminen, köyhyys ja mielenterveyden ongelmat

Lukuaika: < 1 minuutti

Mikä liberalismia vaivaa? No, ainakin biosfäärin tuhoutuminen, köyhyys ja mielenterveyden ongelmat

Mikä liberalismia vaivaa?

Veikka Lahtinen & Pontus Purokuru

Liberalismi tarjoaa uskoa unelmiin, voimautumisen kokemuksia ja teknisiä ratkaisuja. Vauraissa länsimaissa yhteiskuntamme ja maailmankuvamme perustuvat liberalismiin vaikka emme tietoisesti sitä ajattelisikaan. Liberalismi on kapitalismin käyttöliittymä, vaikka kapitalismi toimii myös totalitaarisissa valtioissa. 

Mikä liberalismia vaivaa? on tiviis ja yksityiskohtainen katsaus liberalismin syntyyn ja käytäntöihin. Vapauden illuusion avulla liberalismi tekee meistä ihmisistä ja elonkehästämme pääoman kasautumisen välineitä. Se tarjoaa osittaisia ratkaisuja sen itsensä edesauttamiin ongelmiin kuten biosfäärin tuhoutumiseen, köyhyyteen ja mielenterveysongelmien lisääntymiseen estäen samalla muutokset, jotka ratkaisisivat nämä ongelmat, mutta uhkaisivat liberalismia itseään.

Kiinnostavinta teoksessa ovat liberalismin poliittisten vaihtoehtojen esittelyt. Saadakseen aikaan todellisia muutoksia moralistisen vasemmiston, kulttuurisesti kapinoivan äärioikeiston, postfossiilisen posthumanismin, luksuskommunismin tai xenofeminismin täytyy vedota massoihiin tiedon, tunteen ja voiman tasolla. 

Lahtinen ja Purokuru ovat käsitelleet liberalismin ongelmia ja vaihtoehtoja yksityiskohtaisemmin Voiman nettisivuilla vuosina 2017–2020 julkaistussa Mikä meitä vaivaa? -podcastissaan, jota he julkaisevat nyt Patreonissa. Kirja jää rajallisen mittansa vuoksi väkisinkin kuunnelmasarjaa pinnallisemmaksi. 

Veikka Lahtinen & Pontus Purokuru
Mikä liberalismia vaivaa?
Kosmos 2020, 207 s.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.