KirjallisuusKirjoittanut Miia Vistilä

Naiset jotka rikkoivat aikansa normeja – Maria Pettersonin kirja tarjoaa jännittäviä yksityiskohtia historiallisten naisten elämistä

Lukuaika: < 1 minuutti

Naiset jotka rikkoivat aikansa normeja – Maria Pettersonin kirja tarjoaa jännittäviä yksityiskohtia historiallisten naisten elämistä

Historian jännät naiset

Maria Pettersson

Historian jännät naiset kansikuvaTodellisten ihmisten elämäntarinoita lyhyesti esittelevä Elena Favillin ja Francesca Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille (2017) aloitti kirja-alalla ilmiön. Kaikenikäisiä viehättäneelle lastenkirjalle tehtiin pian jatko-osa, ja vastaavia kokoelmia ilmestyi lisää niin nais-, mies- kuin sukupuolineutraalistakin näkökulmasta.  

Maria Petterssonin Historian jännät naiset laajentaa genreä aikuisemmalla otteella. Pettersson esittelee sata ”jännää” naista, jotka rikkoivat aikakautensa naisille asetettuja normeja tai elivät muuten poikkeuksellisen elämän. He olivat tiedenaisia, hallitsijoita, aktivisteja, taiteilijoita – tai sotilaita, rikollisia ja vakoojia. Monissa tapauksissa useampia yhtä aikaa. 

Kokonaisuus on avartava, kutkuttava ja surullinen. Aikojen ja paikkojen kirjo on laaja, Pettersson kirjoittaa koko ihmiskunnan historiasta. 

Elämäntarinoista löytyy jännittäviä yksityiskohtia menneillä vuosisadoilla: kuumailmapallolentoja, kirjesotia, kaksintaisteluja! Naiset pääsivät eteenpäin älynsä, intohimonsa, päämärätietoisuutensa ja usein luokka-asemansa turvin, mutta samalla jäivät toistuvasti miesten, veljiensä tai kollegojensa, varjoon. Monen kukoistus päättyi tragediaan, mutta moni myös eli pitkän elämän ja sai ansaitsemaansa arvostusta. 

Historialliset tapahtumat on taustoitettu huolellisesti ja selkeästi. Tarinoista nauttiminen ei vaadi aiempaa historian tai maantieteen tuntemusta. Kirja on esineenä kaunis, ja sisältö myös graafisesti korkeatasoinen lukuisine valo- ja piirroskuvineen.

mainos

Maria Pettersson:
Historian jännät naiset
Atena, 502 s.