KirjallisuusKirjoittanut Susanna Pesonen

Kuvasta on moneksi

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuvasta on moneksi

Kertova kuva – journalistisen kuvituksen mahdollisuuksia ja keinoja 

Ville Tietäväinen ja Ville Hänninen

Journalistisessa kontekstissa kuva kertoo aiheesta jotain uutta. Se ei vain toista tekstin sisältöä. 

Kirja Kertova kuva nostaa journalistisen kuvan esiin avaten sen mahdollisuuksia ja keinoja kirjan toisen tekijän Ville Tietäväisen kuvitusten kautta. 

Tietäväinen on palkittu kuvittaja ja graafikko. Hänen kuvituksiaan on nähty 1990-luvulta Helsingin Sanomissa ja Yliopisto-lehdessä. Kirjan toinen tekijä, toimittaja Ville Hänninen korostaa alkupuheessaan, että ”kuva ei siis ole kirjoittavan toimittaja vihollinen vaan liittolainen”. Kuvituskuva tarjoaa mahdollisuuksia niin arkaluontoisten aiheiden, karikatyyrien kuin utopioiden visualisointiin.

Lisääntyneessä kuvavirrassa kuvanlukutaito on entistäkin arvokkaampaa. Teoksen kohderyhmänä ovatkin journalistien lisäksi myös kuvien vastaanottajat ja tulkitsijat – me kaikki. Tietäväisen kuvat ovat monisäikeisiä ja usein niiden hienovaraisten viestien­ tulkitseminen vaatii pysähtymistä. Piilo­viestien ja viittausten löytäminen tuottaa lukijassa elämyksiä ja syventää jutun ymmärtämistä. Ahaa-­elämyksiä on luvassa myös teoksen kuvituskoostetta tutkiessa.

mainos