Leffa2

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Kesä

Lukuaika: < 1 minuutti

Kesä

Kirill Serebrennikov

☆☆☆☆

Epämääräisten talousrikossyytösten takia pidätetty venäläinen elokuva- ja teatteriohjaaja Kirill Serebrennikov tunnetaan kotimaassaan viranomaisten ja kirkon arvostelijana. Elokuvassa Kesä hänen yhteiskuntakriittinen katseensa kohdistuu vuoden 1981 Neuvostoliitossa itseään etsiviin rockpiireihin.

Elokuva kertoo osin todellisuuteen pohjaten aikansa kuuluisimpien neuvostoyhtyeiden Zooparkin ja Kinon keulahahmojen Mike Naumenkon (1955–1981) ja Viktor Tsoin (1962–1990) sekä jälkimmäisen puolison Natashan keskinäisistä suhteista ja heidän kulttuuri­yhteisönsä kapinallisesta sivullisuudesta.

Pääosin mustavalkoisen elokuvan häikäisevät kuvaus ja leikkaus nousevat huippuunsa Talking Headsin, Iggy Popin ja Lou Reedin lainakappaleiden ympärille sovitetuissa surrealistisissa kohtauksissa. Epäsovinnainen kerronnallinen ratkaisu on myös jonkinlaisena tämä ajan kommenttaattorina toimiva Skeptikko-hahmo. Siinä voi nähdä myös viittauksen Bob Dylanin näyttelemään mystiseen Alias-hahmoon Sam Peckinpahin klassikossa Pat Garrett and Billy the Kid (1973). 

Päähenkilöiden ei-niin-dramaattista kolmio­draamaa kiinnostavampaa elokuvassa on sen kuvaaman ajan poliittisesti latautuneen vieraantuneisuuden välittyminen. Samalla epäsuorat viittaukset taiteen tekemisen haasteisiin nyky-Venäjällä ovat selviä.  

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.