Sanders

KirjallisuusKirjoittanut Antti Kurko

Harmaa setä villitsi nuoret

Lukuaika: < 1 minuutti

Harmaa setä villitsi nuoret

Mahdollisuuksien maa – Yhdysvaltojen vaihtoehtoinen tulevaisuus

Bernie Sanders

Donald Trumpin voitto Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa nosti äärioikeiston pois politiikan marginaalista. Vähemmälle huomiolle on jäänyt demokraattisen puolueen esivaaleissa Hillary Clintonille hävinneen Bernie Sandersin vaalikampanjan merkitys Yhdysvaltojen vasemmistolle. Vaikka Sanders hävisikin vaalit, hänen onnistui rakentaa taakseen ennennäkemättömän laaja ruohonjuuritason liike, jossa yhdistyivät vaatimukset niin paremmasta toimeentulosta sekä demokratiasta kuin ilmastonmuutoksen torjumisesta ja naisten, siirtolaisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksista. 

Kirjassaan Mahdollisuuksien maa Sanders kertoo inspiroivalla tavalla, miten hänestä, 1941 syntyneestä harmaasta senaattorista, tuli nuorten keskuudessa suosituin ehdokas presidentiksi. Sandersin yhteiskunnallinen julistus sai monet näkemään, mikä Yhdysvalloissa on pielessä ja miten asiat pystyttäisiin korjaamaan. Radikaali vaihtoehto, jonka hän kirjassaan esittää, muistuttaakin erehdyttävästi järjestelmää, jonka me tunnemme pohjoismaisena hyvinvointivaltiona. 

Vaikka käsiteltävät asiat ovat tiukkaa tavaraa, erinomaisena puhujana tunnetun Sandersin tekstiä on myös miellyttävä lukea. Pienenä miinuksena voidaan mainita, että kirja sortuu paikoin tylsäksi kampanjaa tukeneiden henkilöiden kiittelylistaksi.