SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Kulttuurista psykoterapiaa ja suomalaisuuden ymmärtämistä sarjakuvamuodossa

Sami Nyyssölän sarjakuvakirjan yhtenä teemana on yleismaailmallinen elämänfilosofinen kysymys: kuinka vapautua kärsimyksestä.

Lukuaika: 2 minuuttia

Kulttuurista psykoterapiaa ja suomalaisuuden ymmärtämistä sarjakuvamuodossa

Sami Nyyssölän Be Finnish without Suffering -sarjakuvassa pohditaan mitä on hyvä elämä suomalaisessa kulttuurissa. Kirjassa havainnollistetaan tapakulttuuria, katsotaan rehellisesti mutta lempeästi historiaan ja myyttien taa sekä selitetään suomalaisia sananlaskuja ja viime vuosien poliittisia käänteitä. Huumori on pehmeän kirpeää kuin huoneenlämpöinen kahvi. 

Kirja sopii oppikirjaksi suomalaisuuteen tutustuville ja itseymmärryksen avuksi täällä kasvaneelle. Yhtenä teemana on yleismaailmallinen elämänfilosofinen kysymys: kuinka vapautua kärsimyksestä. Teos toimii kulttuurisena psykoterapiana: kun ymmärtää omaa historiaansa eli miten ja miksi kulttuuriset mallit ovat syntyneet, niiden merkitystä on helpompi arvioida uudelleen. 

Sarjakuvan kuvat havainnollistavat aikoja ja tapoja, mutta kerronta kulkee pitkälti tekstin varassa. Piirrosten tyyli vaihtelee pelkistetyn realistisesta symboliseen, mikä tekee kokonaisuudesta visuaalisesti epätasaisen. Sivut ovat selkeitä ja helppolukuisia, vaikka valkoinen teksti mustalla pohjalla ei näykään aivan yhtä hyvin kuin toisin päin. 

Teos on itsenäinen jatko osa Nyyssölän Learn Finnish Without Studying -sarjakuvalle. Nyyssölä on käsitellyt maahanmuuttoa myös Anssi Vieruahon kanssa tekemässään 24 päivää -antologiassa, jossa he kertovat Suomeen saapuneiden pakolaisten tarinoita.  

Sami Nyyssölä: Be Finnish Without Suffering
Pokuto 2020, 100 s.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
[eiulakuvaa]