SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Uutistyön arkea kuivalla huumorilla – Tiina Pajun omaelämäkerrallinen sarjakuva näyttää graafikon työelämää

Tiina Pajun Uutisista hyvää iltaa on pirteä poikkeus korona-ajasta tehtyjen omaelämäkerrallisten sarjakuvien joukossa.

Lukuaika: < 1 minuutti

Uutistyön arkea kuivalla huumorilla – Tiina Pajun omaelämäkerrallinen sarjakuva näyttää graafikon työelämää

Jos haluat tietää, millaista on uutisgraafikon työ, lue tämä kirja.

Uutisista hyvää iltaa on pirteä poikkeus korona-ajasta tehtyjen omaelämäkerrallisten sarjakuvien joukossa. Pandemian luoma poikkeusaika jää sivurooliin, kun keskiöön nousevat uutisgraafikon työn hektinen arki sekä työnhaun hankaluudet alalla, jolla määräaikaisia työsuhteita ketjutetaan ja pätkätöitäkin on vaikea saada.

Parasta teoksessa on arjen hankalien käänteiden kuvaus arkisen kuivalla huumorilla. Tarkimmin kuvaillaan graafikon hommia, mutta sivutuksi tulevat muutkin työt, joita tv-uutisten ruutuun saattamiseksi vaaditaan. Välillä sukelletaan päähenkilön lapsuusmuistoihin.

Mustavalkoisen sarjakuvan kerronta kulkee vahvasti tekstin varassa. Sivuilla on etenkin albumin edetessä paljon enemmän luettavaa kuin katsottavaa, vaikka tekstin muodoilla ja eloisilla sivusommitteluilla onkin kikkailtu kauniisti. Rakenteeltaan teos muistuttaa tekstipohjaisen somen postausten virtaa: lyhyistä tekstipätkistä ja välissä olevista kuvista muodostuu arjesta valikoiden kertova monipuolinen kokonaisuus.

Tiina Paju piirsi vuosina 1987–2016 Sari Luhtasen käsikirjoittamaa Maisa ja Kaarina -sarjakuvaa Anna-lehteen. Kaksikko sai vuonna 2019 elämäntyöstään Puupäähattu-sarjakuvapalkinnon.

mainos

Tiina Paju: Uutisista hyvää iltaa – Korona-aikaa uutistoimituksen nurkasta nähtynä
Suuri Kurpitsa 2022, 52 s.