Scenic View, Maija Blåfield.

Taide

Maija Blåfieldin näyttely pohdiskelee todellisuutta

Voiman TEPPO-harjoittelija Julia Hauhia piti Taidehallissa esillä olevasta näyttelystä paljon ja suosittelee sitä kaikille.

Lukuaika: < 1 minuutti

Maija Blåfieldin näyttely pohdiskelee todellisuutta

Scenic View, Maija Blåfield.

Tarinoita tienpientareelta -näyttely Helsingin taidehallissa kokoaa Maija Blåfieldin töitä 20 vuoden ajalta. 

Maija Blåfield (s. 1973) on suomalainen nykytaiteilija ja elokuvaohjaaja. Hänen teoksissaan keskeistä on dokumentaarisuus ja kerronta. Elokuvien lisäksi teoksiin kuuluu myös valokuvia ja maalauksia. Blåfieldille on myönnetty useampia palkintoja, esimerkiksi Mediataiteen valtionpalkinto vuonna 2014.

Tarinoita tienpientareelta -näyttely sisältää niin valokuvia kuin videoteoksia. Kaikki materiaali on kuvattu eri puolilla maailmaa, mutta paikkaa ei välttämättä kerrota eikä katsoja pysty itse sitä päättelemään. Jokaisen kuvan tai videon takana on jokin tarina. Blåfield osaa tulkita todellisuutta todella laajasti sekä monesta eri näkökulmasta, joten arkinenkin tarina herättää syvää pohdiskelua.

Scenic View on Blåfieldin luontoelokuva, joka sai ensiesityksensä taidehallissa. Elokuvassa nähdään karhu syömässä mustikoita lumoavassa metsässä. Kaikki näyttää uskottavalta, kunnes kertoja paljastaa, että karhu ollaan houkuteltu paikalle, eikä se edes syö mustikoita vaan pensaisiin piilotettua ruokaa. Sammaleet ja juuret eivät pysy paikallaan. Tapahtumat saavat katsojan pohtimaan näkemäänsä sekä tarinan uskottavuutta.

Näyttely oli minusta hyvällä tavalla absurdi. Se pistää katsojan ajattelemaan monipuolisemmin ja katsomaan ympäristöään eri tavalla. Vaikka näyttely on pieni, ihmeteltävää löytyy useammalle tunnille, sillä videoteokset ovat pitkiä. Pidin näyttelystä todella paljon, suosittelen kaikille!

mainos

Näyttelyn arvosteli Voiman TEPPO-harjoittelija, ysiluokkalainen Julia Hauhia Länsimäen koulusta Vantaalta. 

Maija Blåfieldin Tarinoita tienpientareelta -näyttely 21.1.-5.3.2023 Helsingin taidehallissa (Nervanderinkatu 3).

  • 17.2.2023