Elokuva

Marvelin kreisi kvanttimaailma

Kolmannessa Ant-Man-elokuvassa nähdään mahtavia roolisuorituksia ja monipuolisia maisemia.

Lukuaika: 2 minuuttia

Marvelin kreisi kvanttimaailma

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Elokuvateattereissa nyt

★★★★

Ant-Man and the Wasp: Quantumania on vuoden 2023 helmikuussa ensi-iltansa saanut Marvel Studion elokuva. Sen ohjaaja on Peyton Reed, joka on ohjannut myös muut Ant-Man-elokuvat. Leffa onkin jatkoa kahdelle aiemmalle Ant-Man-elokuvalle.

Elokuvassa päästään sukeltamaan kvanttimaailman karuihin syvyyksiin. Siinä seikkailevat tutut hahmot, Muurahaismies Scott Lang ja Ampiainen Hope van Dyne. Heidän kanssaan kvanttimaailman syvyyksiä koettelevat myös Scottin tytär Cassie Lang ja Hopen vanhemmat Janet van Dyne ja Hank Pym. Siellä he tapaavat monenlaisia hahmoja, niin hyviä kuin pahojakin. Päähenkilöt löytävät itsestään uusia ominaisuuksia ja kvanttimaailma osoittautuu paljon suuremmaksi kuin kukaan osasi odottaa. Myös kvanttimaailmassa aiemmin 30 vuotta viettäneen Janetin suuri salaisuus paljastuu.

Itselleni tämä oli ensimmäinen kosketus Marvel-elokuviin ja yllätyin positiivisesti. Etukäteen pelkäsin leffan olevan pelkkiä välkkyviä valoja ja verisiä tappeluja, mutta elokuva yllätti minut täysin. Tapahtumat etenivät hyvässä järjestyksessä ja sopivaan tahtiin, juoni pysyi järkevänä eikä harhaillut aiheesta. Miljöö oli mielenkiintoinen ja monipuolinen.

Elokuvan alussa osattiin sulavasti esitellä hahmot ja heidän väliset suhteensa poikkeamatta tarinasta. Hahmoja oli useita kymmeniä, mutta he eivät menneet sekaisin edes ensikertalaisilla omien, persoonallisten luonteenpiirteiden ansiosta. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Vaikka elokuvan tapahtumapaikat perustuvatkin scifi- ja fantasiamaailmaan, kaikki näytti realistiselta. Kvanttimaailman eri tapahtumapaikkojen välillä säilyi hyvä kontrasti ja jokainen sisälsi paljon omanlaisiaan yksityiskohtia. 

Leffassa nähdään myös mahtavia roolisuorituksia. Hahmojen tunteet välittyvät helposti ja ne myös tarttuvat katsojaan. Hahmojen ilmeistä oli helppo päätellä heidän asenteensa ja välillä tuntui kuin voisi lukea heidän ajatuksensa. Näyttelijät ikään kuin elivät roolinsa eivätkä näytelleet. Valitettavasti hahmoista kuitenkin puuttui yllätyksellisyys.

Elokuvasta jäi hyvä fiilis ja ymmärsin kaiken erittäin hyvin ensikertalaisuudesta huolimatta. Mutta tulen tuskin katsoneeksi muita sarjan elokuvia, sillä Marvelin maailma ei ihan vastaa omia mielenkiinnon kohteita.

Siitä huolimatta suosittelisin elokuvaa etenkin Marvel-elokuvista kiinnostuneille. Leffa maistuu varmasti myös niille, jotka eivät ole ennen katsoneet Marvel-elokuvia tai Ant-Manin muita osia. Elokuvan juoneen pääsee ongelmitta mukaan, koska eri osat eivät kytkeydy niin vahvasti toisiinsa ja hahmot tulevat nopeasti tutuiksi.

Leffan arvosteli Voiman TEPPO-harjoittelija, ysiluokkalainen Julia Hauhia Länsimäen koulusta Vantaalta.

Seurueen muiden raatilaisten lausunnot

11-vuotiaan raatilaisen mielestä elokuvan mieleenpainuvin ja paras juttu oli muurahaisarmeija. Kaikkien Avengers-sankareiden joukossa Ant-Man on vähän hupsu hahmo, mutta silti siisti, koska pystyy muuttamaan muotoa. 

13-vuotiaalle tuli kvanttimaailman eri tapahtumapaikoista mieleen Star Wars -elokuvien maailma. Etenkin alkupuolen aavikkomiljöö muistutti kovasti Hiekkakansan asuinsijoja. Kapinallisten ja heidän johtajansa osuus tuntui irralliselta, jopa turhalta juonen kannalta. 

Raadin 40-vuotias seniorikatsoja arvosti viihdyttävästi rakennetussa elokuvassa etenkin sitä, että päähenkilöiksi muiden rinnalle – myös toimintaosuuksissa – oli nostettu Michelle Pfeiffer ja Michael Douglas, joita voisi tässä yhteydessä vanhuksiksikin kutsua.  Seniorikatsoja epäili MODOKin tulevan kaikkien uniin, sen verran kummallinen ja kauhistuttava olento oli kyseessä.

Emilia Miettinen

  • 17.2.2023