ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Elokuva The Fabelmans kertoo miten Spielbergistä tuli Spielberg

The Fabelmans on Steven Spielbergin yhdessä Tony Kushnerin kanssa kirjoittama omaelämäkerrallinen elokuva.

Lukuaika: < 1 minuutti

Elokuva The Fabelmans kertoo miten Spielbergistä tuli Spielberg

Steven Spielberg: The Fabelmans

Ensi-ilta 17.2.

★★★★

Esimerkiksi Tappajahai (1975), Kolmannen asteen yhteys (1977), E.T., (1982) sekä Kadonneen aarteen metsästäjä (1981–)  ja Jurassic Park (1993–) -elokuvasarjat ovat tehneet vuonna 1946 syntyneestä Steven Spielbergistä yhden elokuvabisneksen rikkaimmista ohjaajista. Toisaalta juutalaisvainoja käsitellyt Schindlerin lista (1993), orjuuden historiaan paneutuneet Amistad (1997) ja Lincoln (2012) sekä vuoden 1972 olympialaisissa tehdyn terrori-iskun verisiä kostoiskuja kerrannut München (2004) ovat osoittaneet, että häneltä luonnistuvat myös raskaammat aiheet ja tyylilajit.

The Fabelmans on Spielbergin yhdessä – Angels of American (2003) tekijänä tunnetun – Tony Kushnerin kanssa kirjoittama omaelämäkerrallinen elokuva. Ensimmäiset elokuvakokemukset katsomossa ja kameran takana kerrotaan nostalgisella huumorilla höystettynä. Niihin kietoutuvat tunteikkaat muistot vanhemmista, sisarista, ystävistä ja koulukiusaajista. Erityistä huomiota saavat jo uran harrastelijavaiheen elokuvalliset innovaatiot ja juutalaiseen identiteettiin liittyvät ulkoiset paineet.

Spielbergillä on elokuvantekijän taito luoda yksityisestä yleistä ja kertoa tarinansa kuvallisesti vastaansanomattoman imevällä tavalla. The Fabelmansissa tämä kulminoituu kohtaukseen, jossa Spielberg laittaa David Lynchin esittämän John Fordin opettamaan itselleen elokuvallisen ilmaisun saloja.