ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Häivädys purppuraa -soulmusikaali irvailee ovelasti genren kliseille, kuten gospel-jumalanpalveluksille ja ylimaskuliinisuudelle

Lukuaika: < 1 minuutti

Häivädys purppuraa -soulmusikaali irvailee ovelasti genren kliseille, kuten gospel-jumalanpalveluksille ja ylimaskuliinisuudelle

Häivähdys purppuraa

Blitz Bawazule

★★★★

Kun soulmusikaalin tuottajina ovat viihteen legendat Oprah Winfrey, Steven Spielberg ja Quincy Jones sekä Broadwayn ykköstaiteilijan Lin Manuel Mirandan In the Heightsin tuottanut Scott Sanders, homma ei mene pieleen.

Spielberg ohjasi Alice Walkerin kirjaan perustuvan Häivähdys purppuraa -leffan jo vuonna 1985. Sen pääosan Whoopi Goldberg vilahtaa uutuudessa ja sivuosan Sofiana oli tuottaja Winfrey. 

Teos sijoittuu Yhdysvaltain eteläisille rämeille. Elokuvassa on mahtavaa laulua ja tanssia show jazzista steppiin ja afroon. Ovelasti se irvailee genren kliseille, kuten gospel-jumalanpalveluksille ja ylimaskuliinisille miehille. Iloinen meno tuo ristiriidan rankalle juonelle. Orjuus on lakkautettu vain näennäisesti. Hyväksikäytetyt naiset, yhteiskunnan alimmat, joilla ei ole omaa identiteettiä, joutuvat kamppailemaan oikeuksistaan. 

Nykyään, kun elokuvat tehdään kuin pikkulapsille ilman suoria viittauksia seksiin, Häivähdys purppuraa on ravisuttava poikkeus. Jokaisen nuoren ihmisen pitäisi nähdä se ja oppia sanomaan hell no, ei helvetissä, kun joku uhkaa häntä väkivalloin. Mutta opettaa leffa myös asioita naisen nautinnosta, eli tällä on paljon tärkeää sanottavaa.

mainos