ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Celine Songin Past Lives on erinomainen elokuva

Lukuaika: < 1 minuutti

Celine Songin Past Lives on erinomainen elokuva

Past Lives

Celine Song

★★★★★

Korealais-kanadalaisen näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja Celine Songin (s. 1988) kirjoittaman ja ohjaaman esikoiselokuvan ensihetkistä lähtien näkyy, että tekijä tietää mitä haluaa sanoa ja miten sen kertoa. Hiukan Wong Kar-wain In the Mood for Loven (2000) hengessä se kertoo täyttymättömästä rakkaudesta ja ajan kulusta. Elokuvan koskettava kauneus perustuu siihen, että se kuvaa rajallisen elämän traagista pohjavirettä yhtä aikaa surullisena ja lohdullisena.

Past Lives on tarina Nora Moonista (Greta Lee)  ja Hae Sungista (Teo Yoo), jotka ystävystyvät ja ihastuvat toisiinsa lapsina ennen kuin ajautuvat 12-vuotiaina eroon Noran muuttaessa perheensä kanssa Kanadaan. 12 vuoden jälkeen he löytävät toisensa netistä, mutta fyysisesti heidän tapaamiseensa menee vieläkin kauemmin.

Teatteritausta näkyy Songin elokuvassa ainakin siinä, että hän uskaltaa antaa näyttelijöille paljon tilaa tunteidensa ilmaisuun. Usein hiljaisuus ja kehollisten viestien sävyt kertovat enemmän kuin dialogi. Samalla elokuvallisten keinojen hyödyntäminen on kuvausympäristöjen symbolisia viitteitä, ajallisia leikkauksia ja kamera-ajoja myöten parasta A-luokkaa.

Ensi-ilta 24.1.

mainos