Kirjallisuus

Kirja-arvio: Tutkielma myöhäiskapitalistisesta selviytymisestä on yhteisöllistävä lukukokemus

Lukuaika: < 1 minuutti

Kirja-arvio: Tutkielma myöhäiskapitalistisesta selviytymisestä on yhteisöllistävä lukukokemus

Epävarma elämä on tarkkanäköisyydessään häkellyttävä kymmenvuotisen kirjoittamisprosessin tulos. Vesa Kyllösen ja Mika Pekkolan tutkielma myöhäiskapitalistisesta selviytymisen eetoksesta on samaistuttava, lannistava ja loppua kohti rohkaiseva. Kirja nykäisee lukijaa toimimaan ja toivomaan.

Paikoittain Epävarma elämä on lohdutonta luettavaa, joka tulkitsee etenkin nykyihmisen työelämän armottomaksi selviytymiskamppailuksi. Yksilöiden yllä tuntuu häilyvän taukoamatta eksistentiaalinen pelko sekä elämän aineellisen että henkisen perustan murenemisesta.

Kirja tarjoaa lukijalle kuitenkin turvasataman; näköalapaikan, jolta käsin hän voi hahmottaa yhteiskunnallisia kokonaisuuksia selkeämmin ja tunnistaa ennen kaikkea muita arjessa rämpiviä kohtalontovereita. Asteittain teos nostaa lukijan eristyksestänsä, johon yksilökeskeinen selviytymiskulttuuri on Kyllösen ja Pekkolan  tulkinnan mukaan hänet ajanut.

Epävarma elämä on lukukokemuksena yhteisöllistävä. Kirja osoittaa henkilökohtaiseksi koetun kokemuksen koko länsimaisen kulttuurin läpäiseväksi tunnoksi ja on sellaisenaan konkreettinen vastalause yksin selviämisen eetokselle. 

Kaikin puolin lukemisen arvoinen teos on vakuuttavasti perusteltu diagnoosi ajastamme.

mainos

Vesa Kyllönen ja Mika Pekkola
Vastapaino 2023, 220s.

Mika Pekkola on Voiman vakituinen avustaja.


  • 10.1.2024