Esittävä taideKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Terho Aalto

Sekunnit ennen kaatumista on itseymmärryksellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttava näytelmä äkkivammautumisesta

Lukuaika: < 1 minuutti

Sekunnit ennen kaatumista on itseymmärryksellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttava näytelmä äkkivammautumisesta

Tommi Korpela teatteriliitteen kannessa. Hän katsoo kameraan, istuu.

Artikkeli on julkaistu Voima | Teatterissa. Se ilmestyi Voiman 9/2023 välissä. Teatteriliite käsittelee esittävien taiteiden ajankohtaisia näkymiä.

Löydät kaikki liitteen verkkoartikkelit täältä.

Voit lukea liitteitä myös Issuussa.

Hannele Cantell on sosiaalisesti aktiivinen yliopisto-opettaja, joka yllättävän sairastumisen myötä menetti suuren osan liikuntakyvystään. Kirjassaan Sekunnit ennen kaatumista (Tuuma-kustannus, 2022) hän kuvaa uuteen kehonkuvaansa liittyvien ahdistuksen, pelkojen ja häpeän kohtaamista, terveyspalvelujen ongelmia sekä laajemmin vammaisuuteen kohdistuvia asenteita.

Cantellin ennestään tunteneiden teatteriammattilaisten työryhmä on ohjaaja Elina Snickerin johdolla sovittanut kirjan näytelmäksi.  Esityksessä hallitaan erityisen hienosti niitä herkkyyksiä, jotka liittyvät näyttelijän eläytymiseen vammaisen osaan. Onnistuneisuudesta todistaa myös, kuinka Suomen Komediateatterissa esityksen nähneet liikuntakykyään menettäneet katsojat kiittelivät esitystä realismista ja vaikeiden tunteiden käsittelystä. Pysäyttävää on sekin, miten näytelmää auttaa ymmärtämään sellaista kehollisuutta, joista monilla meistä ei ole kokemusta.

Hannele Cantell, Elina Snicker & työryhmä: Sekunnit ennen kaatumista

Riihimäen teatteri 19.1. & 14.3. Teatteri Vantaa 6.3. Espoossa Sellosali 13.2. & Hämeenlinnan teatteri 26.3. & 27.3.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Esitystä voi tilata ja sen yhteydessä järjestää keskustelutilaisuus. Kuuntele Cantellin ja Snickerin haastattelu Teatterin politiikkaa -podcastin jaksossa Vammaisuus näyttämöllä.