SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Erityistä tukea tarvitsevien taideprojektissa revitellään sarjakuvakerronnan eri keinoilla

Hei muuten! -sarjakuvahankeen myötä julkaistiin kahdeksan eri taiteilijan esikoisteokset.

Lukuaika: < 1 minuutti

Erityistä tukea tarvitsevien taideprojektissa revitellään sarjakuvakerronnan eri keinoilla

Huvipuisto jossa isketään ajatuksia / on yhdistetty raketti ja vuoristorata / raketissa on erikoisuus tavallinen tuoli / popcornien sijaan yhteistä laatuaikaa 

Näin runoilee Riina Noro taidekirjassaan Riemuloma, joka yhdistää yksityiskohtaisia kuvituksia surrealismilla ja yllättävillä assosiaatioilla leikitteleviin runoihin. 

Teos on osa erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden Hei muuten! -sarjakuvahanketta, jonka myötä julkaistiin kahdeksan eri taiteilijan esikoisteokset. Sarjaan kuuluu taidekirjoja, genretarinoita sekä sarjakuvakerronnan eri keinoja hyödyntäviä, määritelmiä pakenevia töitä. 

Sarjakuvina perinteisimpiä ja ehkä siten helppolukuisimpia ovat Joannis Clementidesin, Olli Kannisen ja Kenneth Walleniuksen albumit. Clementidesin Tulijumala-kokoelmassa on nimitarina-jumaltarun lisäksi monta lyhyempää tarinaa, joissa arki muuttuu fantasiaksi. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kannisen Cowboy Laukkaavan Kuoleman rötökset on moraalisen opetuksen sisältävä perinteitä kunnioittava lännensarjakuva. Kannisen Kaatopaikka lammen pohjassa, jossa teksti ja kuva kulkevat kuvakirjojen tavoin erillisinä rinnakkain, kertoo ympäristöongelmista mustalla huumorilla.Walleniuksen Avaruusajatuksia luottaa kuvakokojen ja -kulmien vaihteluun sekä sanattomaan kerrontaan. Tarinassa astronautit löytävät avaruudesta kissan ja tuovat sen mukanaan Maahan.  

Pelkkiin kuviin luottavat myös Rosa Haikarainen ja Anna-Stina Helander. Haikaraisen Tuuli on on kokoelma eri teemojen kuten “Aurinko”, “Maapallo” ja “Suomen historia” alle koottuja abstrakteja maalauksia. Helanderin Kukkia ja keppareita kuvaa nimessä kerrottujen lisäksi monia muitakin otuksia, kuten lintuja ja kissoja tai pehmoleluja. Tarinoiden sijaan näissä keskitytään taiteeseen.

Saumattomimmin tekstiä ja kuvaa yhdistelevät Maija Möttö ja Elias Pylvänäinen. Mötön Rakkausretki kokoaa lämminhenkisiä kuvia eläimistä ystävyys-, rakkaus- ja ruoka-teemojen alle. Vahvoilla väreillä piirretyissä kuvissa on kiinnostavia sommitelmia ja kuviin on kirjoitettu, joskus melkein piilotettu, myös sanoja, joka kirjain omalla värillään. 

Pylvänäisen Pekan elämää kertoo kuvilla – joskus niihin kirjoitetuilla sanoilla ja hyvin usein numeroilla – arjesta, johon kuuluu paljon eri liikennevälineitä ja vieläkin enemmän ihmisiä. 

Joannis Clementides: Tulijumala
Rosa Haikarainen: Tuuli
Anna-Stina Helander: Kukkia ja keppareita
Olli Kanninen: Cowboy Laukkaavan Kuoleman rötökset ja Kaatopaikka lammen pohjassa
Maija Möttö: Rakkausretki
Riina Noro: Riemuloma
Elias Pylvänäinen: Pekan elämää
Kenneth Wallenius: Avaruusajatuksia
Zum Teufel 2024, 36 s.