SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Sami Nyyssölän sarjakuvassa palataan luontoyhteyteen

Lukuaika: < 1 minuutti

Sami Nyyssölän sarjakuvassa palataan luontoyhteyteen

Tekniikka on vähissä, mutta sitäkin tärkeämpää, kun pieni suomalainen siirtolaisperhe rantautuu 2050-luvulla nykyisen Kanadan rannikolle. Onneksi pian löytyy autio hirsimökki, johon voi asettua asumaan.

Sami Nyyssölän sarjakuvan tärkein tieteisfantastinen keksintö on konseptualisoija, jonka avulla voidaan kommunikoida eri kieltä puhuvien, jopa eri lajia olevien, kanssa. Ihmisten ja eläinten välinen yhteiselo onkin tarinan keskeinen teema ja suuren draaman aihe. Ihmisiä seudulla liikkuukin vähemmän. 

Sopivan synkkää huumoria syntyy kuittailusta aikamme ilmiöille kuten sosiaaliselle medialle. Tarinan maailmassa internetin kopioita levitetään erilaisina tallenteina ja tuoreet viestit kulkevat esimerkiksi lintujen välityksellä. Lukija päättäköön, onko tarina enemmän utopiaa vai dystopiaa. 

Synkkää taustaa 1800-luvun uudisraivaajaromantiikkaa muistuttavalle arjelle tuovat päähenkilöiden puheissa kuuluvat yhteiskunnalliset mullistukset, joita isä, äiti ja teinipoika pakenivat. Myös tekniset keksinnöt, kuten avaruusromusta kehittynyt tekoäly ja kaikkea valmistava mystinen fabrikaattori, ovat muuttaneet maailmaa, mutta ne jäävät tarinassa taka-alalle. Hauskoja ideoita on selitetty tarkemmin kirjan lopussa.  

Teos lainaa muotonsa omaelämäkerrallisista sarjakuvapäiväkirjoista. Kuvat on piirretty selkeästi ja pelkistetysti. Sisältö on ehtaa suomikummaa, jossa kansallisesta kulttuuriperinnöstämme ammennetaan tieteis- ja fantasiaelementtejä tässä tapauksessa fiktiiviseen tulevaisuuteen.

mainos

Sami Nyyssölä: Ilmastopakolaisen käsikirja

Pokuto 2023, 111 s.