TaideKirjoittanut Emilia Miettinen

Näyttely Monet2Klimt on immersiivinen keidas

Monet2Klimt multimediataidenäyttely irrottaa ajatukset arjesta kolmen maalaustaiteen mestarin töistä ja klassisesta musiikista koostetulla kollaasilla.

Lukuaika: < 1 minuutti

Näyttely Monet2Klimt on immersiivinen keidas

Vaikka Helsingin Arabiakeskuksessa käynnissä olevassa Monet2Klimt-näyttelyssä onkin kyse maalaustaiteen mestareista, sitä ei missään nimessä kannata lähestyä samoin odotuksin kuin perinteistä taidenäyttelyä. Sen keskiössä on nimittäin immersiivinen kokemus, joka pyrkii tutustuttamaan katsojansa kuuluisien maalareiden tuotantoon kokonaan uudella tavalla. Siinä missä perinteisessä museossa saa nauttia maalausten katselemisesta niin läheltä, että erottaa vuosikymmeniä tai -satoja sitten vedetyt yksittäiset siveltimenjäljet ja voi sitä kautta kokea yhteyttä jo kauan sitten kuolleen taiteilijan kanssa – hänkin seisoi maalatessaan juuri näin lähellä kanvaasia –, Monet2Klimtissä on kyse uppoutumisesta taiten rakennettuun audiovisuaaliseen kokonaisuuteen.

Multimediataidenäyttely esittää Claude Monet’n, Vincent van Goghin ja Gustav Klimtin teoksia klassisen musiikin säestyksellä virtuaalisesti ja osin animoituina. Näyttelyn on toteuttanut kansainvälinen ryhmä taiteilijoita, säveltäjiä, ohjaajia ja graafisia asiantuntijoita. Yhteensä 45 minuutin mittaisen esityksen aikana, johon voi hypätä mukaan missä vaiheessa tahansa, esitetään yli 140 taideteosta äänitehosteiden ja klassisen musiikin säestyksellä suurelle, koko huoneen ympäri kulkevalle kankaalle heijastettuna. 

Suuri tila, jossa saattoi tempautua kauniiden kuvien ja musiikin vietäväksi, tuntui estetiikan keitaalta ja tarpeelliselta arjen pysäytykseltä keskellä arkista tiistaipäivää. Kuvan ja äänimaailman tarkoin mietitty yhteys oli vaikuttava ja tunnelmallinen, ja olisin mieluusti vellonut pitempäänkin kussakin kuva- ja ääniteoksessa. Maalaustaiteeseen yhdistetyt klassisen musiikin katkelmat vaihtuivat joidenkin minuuttien välein, ja tunnelmasta toiseen tempautuminen häiritsi kokemusta ajoittain. 

Näyttelyssä oli kuitenkin erityisen mieleenpainuvia kohtauksia, joiden takia paikalle voisi mieluusti mennä uudemmankin kerran. Esimerkiksi van Goghin iirikset, joille annettiin paljon aikaa ja tilaa, toimivat erinomaisesti taustamusiikkinsa kanssa. Vaikuttava oli myös Klimtin taideteoksesta rakennettu valkyyrioiden kuoro.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Multimediataidenäyttelyt ovat tulleet jäädäkseen, ja ne ovat tervetullut tapa tutustuttaa uusia yleisöjä, eritoten läpeensä digitaalisessa maailmassa kasvaneita sukupolvia kuvataiteen klassikoihin. Monet2Klimt-näyttelyyn voisi esimerkiksi surutta mennä perheen pienimpienkin kanssa ilman pelkoa tylsistyneiden pilttien sekoilusta näyttelytiloissa, missä ei ehdottomasti saa koskea mihinkään. 

Monet2Klimt -näyttely Helsingin Arabiakeskuksessa 31.12.2023 saakka.

Päivitetty 13.9.2023 näyttelyn päättymispäivämäärä.