Kollaasi levyn kansista.

MusiikkiKirjoittanut voima

Heinä–elokuun musa-arviot: Ester Nuori Leppä, Vulvarutto ja Kalevi Suopursu

Lukuaika: 2 minuuttia

Heinä–elokuun musa-arviot: Ester Nuori Leppä, Vulvarutto ja Kalevi Suopursu

Ester Nuori Leppä
Polka Memoriam 
Helmi Levyt, 2023

Pitkän linjan runoilija Ester Nuori Leppä (oik. Essi Leppänen) on muovannut tuoreimman sanataiteensa debyytti-rap-albumilleen. Yhdeksän kappaleen kokonaisuus on tyylilajeiltaan rikasta ja saundikirjoltaan värikästä – eräänlaista ”bibolaarista kauneutta”, kuten artisti eräällä raidoista oivallisesti sanailee.

Pitkin korvakäytävää kapuavista ääniaalloista löytää ysäribiittiä levynvingutuksineen, hidasta rumpukomppia, yksinäisyyttä, melankoliaa ja omakohtaista kerrontaa. Artistin runotausta kuuluu lyyrisen taidokkuuden lisäksi myös lausunnassa, josta lavarunouden rytmi nousee väistämättäkin mieleen.

Albumilla kuullaan myös Asan feattaamaa tinkimätöntä räppäilyä muovieläimistä, jotka eivät huomaa elävänsä muovikulisseissa. Jokaisen kappaleen riimit soljuvat kepeänkauniina virtoina vaikka sanottavalla olisikin painoa: yhtäkkiä sanavirrasta voi humahtaa käsky, kuten ”työnnä ne sun ydinaseet, osingot, talouskasvu perseesees”.

Anton Hämäläinen

mainos

Vulvarutto
Raivosaatana
Panama-levyt 2023

Älkää antako nimen hämätä. Esikoislevynsä heinä-elokuun vaihteessa julkaiseva Vulvarutto ei ole punkkia vaan elektrofolkia. Nelihenkinen, monipuolisia instrumentteja taitavasti käyttävä bändi lumoaa, keinuttaa ja jyystää, ja kappaleissa on kaikuja ranskalaisesta chansonista suomalaiseen iskelmään. Asenne on kiistatta punk. Laulaja-lauluntekijä Ida Niemen biisien sanoitukset kritisoivat kulutusyhteiskuntaa ja maalailevat ja ironisoivat urbaanin yksilön sielunliikkeitä. “Luuni ehtivät haurastua ennen kuin olen ehtinyt oppia edes perusasiat”, laulaa Niemi kuulaasti biisissä Luulin, mutta luulin väärin.

Niemelle täydet pisteet upeasta ja tyylitajuisesta äänenkäytöstä. Solisti hallitsee ääni-instrumenttinsa taitavasti kuin kansanmuusikko konsanaan. Hän käyttää nykyisin niin suosittua vuotavaa ääntä pelkkänä mausteena siinä missä muut luistelevat sen turvin autotunetettuun kertosäkeeseen asti. 

Jottei totuus unohtuisi, Vihaan joulunajan kulutushysteriaa nousee meillä tänä vuonna Juicen Sika-kappaleen hengenheimolaisena uudeksi jouluperinteenä luukutettavaksi viisuksi. Bilebiisi Älä luota vieraaseen setään nostattaa suorastaan transsiin, samoin kuin levyn akustisesti liikkeelle lähtevä, kosmisille syntikkataajuuksille päätyvä nimibiisi Raivosaatana

Emilia Miettinen


Kalevi Suopursu
Uneton Vantaalla
Helmi Levyt 2023

Vantaalta Tampereelle muuttanut Kalevi Suopursu on videotaiteilija ja muusikko, joka tunnetaan analogista retroilua fiilistelevänä Saab-kuskina. Suopursun musiikki nojaa menneen ajan estetiikkaan, jossa keskikaljabaareissa oli vielä jukeboxit ja nakkikioskilta sai ostettua Friscoa.

Levy muodostuu vuosien saatossa tehtyjen kappaleiden uudelleensovituksista ja tämä näkyy sen monialaisuutena. Uneton Vantaalla maalaa haaleansävyistä maisemaa, jossa syntikat, iskelmärock ja kantri muodostavat tunnelmallisen kokonaisuuden. Kauniit melodiat toimivat mainiosti yhdistettynä Suopursun hauraaseen tulkintaan ja sitä täydentävään taustakuoroon.

Mukaan mahtuu monta musiikillista helmeä, kuten neonvaloissa viihtyvä Osaka City Blues, auto-tematiikan kautta katoavuutta käsittelevä Ota vastaan ikäsi kypsyys ja ihokarvoja nostattava rauhanlaulu Kenraali.

Antti Kurko


Kuuntele levyt

Koostamme Voiman arvioimat levyt soittolistaksi. Kuuntele Spotifyssa:

3.7. klo 20.30: Lisätty juttuun tieto Vulvaruton Raivosaatana-levyn ilmestymisajankohdasta.

  • 3.7.2023
  • Kirjoittanut voima