MusiikkiKirjoittanut voima

Levyarvioissa elektroambienttia, etnopoppia, klassista suomimetallia ja räppiä

Marraskuun levyarvioissa Stam1na, Laurel Halo, Vilma Jää ja Blacflaco.

Lukuaika: 3 minuuttia

Levyarvioissa elektroambienttia, etnopoppia, klassista suomimetallia ja räppiä

Vilma Jää: Kosto

Jäähile Records, 2023

Kansanmuusikko Vilma Jään kokopitkä albumi on vuoden kiinnostavimpia julkaisuja. Tuottaja-säveltäjä Mikko Renforsin kanssa yhteistyössä syntyneellä levyllä vuosisatoja vanhat runolaulut, karjankutsut ja loitsut yhdistyvät omaperäisellä tavalla moderniin etnopop-soundiin.

Vanhoista suomalaisista ja suomensukuisista kansanperinteistä ammentavissa teksteissä kommentoidaan feministisen kantaaottavasti nykypäivän yhteiskunnallisia teemoja aina sukupuolittuneesta väkivallasta ilmastokriisiin. Kuuntelija voi vain ihastella kuinka Jään laaja-alainen äänenkäyttö yhdistyy kansanmusiikille ominaisiin perinnesoittimiin kuten jouhikkoon tai kanteleeseen.

Levyn avaava juomalaulu Humalahullu toimii lystikkäänä aloitusraitana levylle, mutta mitä enemmän levyä kuuntelee, sitä irrallisemmalta osaselta se tuntuu muuten eheässä kokonaisuudessa. Kostoa tekee mieli pyörittää vinyylilautasella. Se on ihmeellinen levy, jossa jokainen kuuntelukerta on uusi seikkailu kauniin taiteen äärellä.

Antti Kurko


Laurel Halo: Atlas

Awe, 2023

Kokeellisen elektronisen musiikin polunraivaaja Laurel Halo loihtii uudella levyllään Atlas unenomaisesti aaltoilevia maisemia, jotka lumoavat monikerroksisuudellaan ja loputtomilla yksityiskohdillaan.

Halon elektroa ja ambientia yhdistelevä tyyli oli tunnistettavissa jo hänen debyyttialbumillaan Quarantine. Rytmisesti kekseliäiden, IDM-vaikutteisten Chance of Rain ja In Situ -levyjen jälkeen Halo laajensi ilmaisuaan avantgardepopin suuntaan. Atlas tuo jälleen uutta Halon monipuoliseen tuotantoon: rytmisesti minimalistinen albumi on lähes puhtaasti instrumentaalista ambient-musiikkia. Jousien, pizzicato-bassojen ja kosketinsoittimien orgaaniset kudokset muuttavat jatkuvasti muotoaan.

Levyn tunnelma on pehmeän raukea, vaikka Halo täyttääkin äänimaiseman usein György Ligetin musiikin mieleen tuovilla dissonoivilla klustereilla. Akustisesti tuotettujen äänien limittyminen elektronisesti muokattuihin ääniin luo vaikutelman modernin klassisen musiikin ja droneambientin välisestä liminaalitilasta.

Mika PekkolaStam1na: X

Sakara Records, 2023

Avausraita Kombustio pamahtaa käyntiin kuin raketti ja täyttää kaikki odotukset kymmenennestä lemiläisen metalliyhtyeen Stam1nan studioalbumista. Tarjolla on taattua laatua, majesteetillista ja äärimmilleen hiottua suomalaista kärkiheviä. Antti Hyyrysen liidaama Stam1na on lähes 30-vuotisen uransa aikana ehtinyt polttaa merkkinsä suomalaiseen heviin aina raa’asta Stam1na-debyytistä Viimeinen atlantis –konseptilevyn yhteiskuntakriittisellä otteella runoiltuun tarinaan. 

Syksyllä ilmestynyt X on pitkän uran hedelmä tiivistettynä 47 minuuttiin. Kolkko lyriikka luistelee kohtalokkaiden kitarariffien, tumman basson sekä täydellisen rytmikkäiden ja dynaamisten rumpukomppien päällä kuin vastateroitetut luistimet peilijäällä. Kappaleet Utopia ja Blivet antavat kontrastia kolmeen ensimmäiseen junan lailla etenevään raitaan. Sanoituksista löytyy tongittavaa, erityisesti kappaleissa Vereen piirretty viiva, jonka rujon kaunis sanoma julistetaan kertosäkeessä, ja levyn päättävällä raidalla X, jossa rämisevien kitaroiden päällä korostuu puhuttu sanataide.

Elo Lönnrot


Blacflaco: Mun vuoro safkaa

Ghettobaby Entertainment, 2023

Blacflacon uusi albumi nimeltään Mun vuoro safkaa on herättänyt monien räppiä kuuntelevien ihmisten huomion. Albumi on uniikki ja omalla soundilla tehty kokonaisuus, jollaista ei ole ennen skenessä kuultu. Levyllä soi esimerkiksi räppigenressä harvinainen piano, jota kuullaan albumin nimikappaleella. Kappaleiden rytmi on joissain kohdissa räpille epätavallisen rauhallinen, mikä antaa kuuntelijalle rennon fiiliksen.

Levyllä Blacflaco teki yhteistyötä monen artistin, kuten  Etan, Korelonin ja SHRTYn kanssa. Kappaleen sanoitukset ovat mieleenpainuvia ja musiikista herää positiivinen ja kiva fiilis. Suosittelen albumia lämpimästi niille, jotka pitävät räpistä, tai jotka haluavat kuulla jotakin uutta.

Emilian Rudnitskiy


Kuuntele levyt

Koostamme Voiman arvioimat levyt soittolistaksi. Kuuntele Spotifyssa:

Oikaisu 1.12.2023 klo 16:08: Korjattu ingressiin, että arvioissa on Laurel Halo, ei Aurora Halal.

mainos

  • 1.12.2023
  • Kirjoittanut voima