KirjallisuusKirjoittanut Miia Vistilä

Identiteetti ja muita itsepetoksia – Jia Tolentino perkaa kirjassaan millenniaalien tarinaympäristöä

Lukuaika: < 1 minuutti

Identiteetti ja muita itsepetoksia – Jia Tolentino perkaa kirjassaan millenniaalien tarinaympäristöä

Kasvamme ymmärtämään itseämme ja meitä ympäröivää maailmaa kulttuurissamme kerrottujen tarinoiden avulla. Kerromme tarinoita myös itsestämme. Esitämme identiteettiämme todelliselle ja sisäistetylle yleisölle, ja alamme uskoa omiin, todellisuudesta osan pois rajaaviin tarinohimme. 

Millenniaalien tarinaympäristöä perkaa yhdysvaltalainen toimittaja ja tosi-tv:n varhaisaikojen teinitähti Jia Tolentino. Hän on suorasukainen ja itsekriittinen katsoessaan niiden tarinoiden taa, jotka hallitsevat angloamerikkalaisen kulttuuripiirin huomassa kasvaneita. 

Ensimmäinen valheellinen peili on tietysti internet ja sitä seuraavat sosiaaliset mediat: “Vähän kuin meidät olisi viety tähystystorniin, josta näkee koko maailman, mutta käteen olisi annettu kiikari, joka saa kaiken näyttämään omalta heijastukseltamme.”

Analyysiin pääsevät myös suositut tyttökirjat ja naisista kertovat kirjallisuuden klassikot. #metoo-liikekin typistää yksilölliset kokemukset valmiiseen tarinamalliin. Liikunnan, seksuaalisuuden ja menestyksen yhdistäviä tuotteita käsitellään myös, samoin taloudellisia vedätyksiä. Uskonnon Tolentino rinnastaa ekstaasiin.

Esseet valaisevat yhdysvaltalaisen kulttuurin eri ulottuvuuksia uutistarjontaa syvällisemmin ja tarjoavat täkäläisellekin lukijalle inspiraatiota omien peiliensä vinoumien tunnistamiseen. 

Jia Tolentino: Trikkipeili – Ajatuksia aikamme itsepetoksesta
Into 2022, 352 s.