MusiikkiKirjoittanut Ilona Iida Simes

Erinomaista Cavea taas kerran. Skeleton Tree.

Lukuaika: < 1 minuutti

Erinomaista Cavea taas kerran. Skeleton Tree.

Skeleton Tree

Nick Cave & Bad Seeds

☆☆☆☆☆

Australialainen saarnamies huutaa, ja kuulija haluaa totella. ”With my voice I am calling you”, laulaa Nick Cave seksikkään vaativasti jämäkällä alarekisterillään Jesus Alone -avausbiisissä. Cave on ystävällisesti tarjonnut videon tästä aktista katsottavaksemme täällä.

Surulliseksi biisin tekee se mahdollisuus, ettei Cave ehkä huudakaan minulle, vaan pojalleen Arthurille, joka vuosi sitten kuoli onnettomuudessa 15-vuotiaana.

Huolimatta kytköksistä viimeaikaiseen surutyöhön, Skeleton Tree muistuttaa soundeiltaan 80–90-lukujen taide-elämyksistä. Mieleen tulee heti Wim Wendersin Until the End of the World -leffa, jonka soundtrackillä Cave oli mukana.

Skeleton Tree, kuten Caven tuotanto aina, leikkii kuolemalla ja elon äärirajoilla. Mitä olemme, jos emme pelkkiä kuoria? Peilaamme onneamme toisista? ”Mikään muu ei merkitse, kuin se että sinä olet siinä”, kertoo Cave.

mainos

Vaikka uutuuslevy on Caven aikaisempaa tuotantoon verrattuna minimalistinen ja vähemmän ärhäkkää rockin rytkettä, runsautta löytyy yksityiskohdista. I Need You -biisin näennäisen yksinkertainen rakenne muuttuu monimutkaiseksi, kun huomaa komppien päällekkäisyyden, eli rytmipohja, tanakan 80-lukulainen syntsatausta ja vielä laulukin ovat kuin eri metronomien janoilla. I Need You on Caven lataamana YouTubessa tarjolla katsottavaksi, eli täällä.

Levyn päättävässä nimibiisissä – sanon tämän silläkin uhalla, että saan Cave-fanien halveksunnan päälleni, kun kyse on niin eri genren rokkarista – Caven laulu kuulostaa Bruce Springsteeniltä. Alun huuto saa vastauksen: ”It’s allright now.”

Skeleton Treen parivuotisesta tekoprosessista filmattiin dokumenttielokuva. Sen trailerin voi katsoa täältä.