KirjallisuusKirjoittanut Jari Tamminen

Antti Nylén riisuu keisari Stubbin vaatteet

Esseisti-kustantaja teki kirjallisen taideteoksen muokkaamalla Alexander Stubbin kirjaa.

Lukuaika: < 1 minuutti

Antti Nylén riisuu keisari Stubbin vaatteet

Vuosina 2005–09 europarlamentaarikko ja lopuksi ulkoministeri Alexander Stubb kirjoitti kolumneja Finnairin matkustamolehti Blue Wingsiin. Vuonna 2009 kirjoitukset julkaistiin suomeksi ja englanniksi kaksisataasivuisena Alaston totuus/Naked Truth -teoksena. Kirjan ilmestyttyä Helsingin Sanomat tilasi siitä arvion esseisti Antti Nyléniltä. Vaikka teoksen tekstit oli kirjoitettu kepeäksi ja lentomatkustamon hälyssä luettavaksi ajanvietteeksi, tarkasteli Nylén kirjaa, no, kirjana.

Hän ei ole omien sanojensa mukaan ”koskaan lukenut yhtä sisällötöntä kirjaa”. Kokemus on jäänyt vaivaamaan Nyléniä ja nyt, Stubbin presidenttiyden myötä, hän päätti tehdä ”julkaisutaideteoksen” saadakseen asian pois ajatuksistaan ja voidakseen hyväksyä, että ”tällainen hahmo todellakin nyt on asuinmaani arvojohtaja, ’ensimmäinen ihminen’”.

Nylén alkoi vuonna 2020  julkaisemaan Bokeh-nimikkeen alla kirjoja, joiden painokset ovat pieniä ja yleisö valikoitunutta. Boke (engl. bokeh) on japaninkielinen termi, jolla kuvataan valokuvassa tarkkana näkyvän alueen ulkopuolista, sumentunutta osaa. Bokehin kustantamassa The Naked -teoksessa vastamainoksille ominaisella logiikalla otetaan olemassa oleva ja muutetaan sen merkitystä pienellä muutoksella.

Kirjan takakannen käänteessä on erilliselle lapulle painettu kahdeksan sivun mittainen Jälkisanat-vihkonen, jossa Nylén kertoo perusteensa teoksen tekemiselle ja julkaisemiselle. Tässä tapauksessa Nylén poisti jo valmiiksi substanssiltaan köykäiseksi katsomastaan Stubbin The Naked Truth -kirjasta kaikki substantiivit. Lopputulos muistuttaa kirjallista reikäjuustoa. 

mainos

The Naked -teosta ei kannata tarkastella niinkään kirjana, vaan kantaaottavana taideteoksena. ”Toivon, että olen tehnyt hyvän teon suunnilleen siinä mielessä, pelastanut yhden kirjan surulliselta merkityksettömyydeltä. Tältäkin voi kirja-aktivismi näyttää”, Nylén kirjoittaa.  

Perustelut kantavat.

Antti Nylén: The Naked. 102 sivua. Bokeh 2024.