ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

669 lasta pelastui mutta osa jäi – One Life kuvaa pelastajan tunnontuskia

Lukuaika: < 1 minuutti

669 lasta pelastui mutta osa jäi – One Life kuvaa pelastajan tunnontuskia

One Life

James Hawes

★★★★

Kun elokuva käsittelee natsien tuhoilta Tšekeissä pelastettuja pakolaislapsia, mukaan on saatu oikea tähtikaarti. Pääosassa Sir Nicholas “Nicky” Wintonina (1909–2015) on aina yhtä loistava Anthony Hopkins, ja muissa tärkeissä rooleissa ovat Helena Bonham Carter, Lena Olin ja Jonathan Pryce.

Winton oli englantilainen pankkivirkailija, joka vuonna 1938 näki Tšekkoslovakiassa pakolaisten ahdingon. Huhut saksalaisten tulosta ja kärjistyvistä juutalaisvainoista saivat britit reagoimaan. Ihmeen kaupalla Winton sai järjestettyä 669 lapselle viisumit ja kasvatusperheet Britanniassa.

Kerronnaltaan rauhallinen, mutta loppua kohden tiivistyvä One Life tapahtuu sekä toisen maailmansodan alun Tšekkoslovakiassa, jossa karmeudet käynnistyvät, että 1980-luvun Englannissa, jossa Wintonia juhlitaan. Sankari itse kärsii omatunnontuskista. Hän ei koe olevansa suurikaan hyväntekijä, koska niin moni jäi junasta, siitä hyvästä kuljetuksesta.

Elokuvan nimi tulee juutalaisten pyhän kirjan, tooran, säkeestä “kun pelastat yhden elämän, pelastat koko maailman”. Se oli Krakovan juutalaisia pelastaneen Oscar Schindlerinkin tunnuslauseita.

mainos

Elokuvan paras anti on Hopkinsin roolityö huumorintajuisena ja hiljaisen älykkäänä, vanhana Wintonina. Toinen hieno hahmo on tehokas nuoren Wintonin äiti, Bonham Carter.

Ensi-ilta 22.3.2024