ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Anna-Karin Grönroosin dokumentti kuvaa äärimmäistä tarkkuutta jota Sibelius-Akatemian kapelimestariopiskelijoilta vaaditaan

Lukuaika: < 1 minuutti

Anna-Karin Grönroosin dokumentti kuvaa äärimmäistä tarkkuutta jota Sibelius-Akatemian kapelimestariopiskelijoilta vaaditaan

Orkesterin edessä

Anna-Karin Grönroos

★★★

Sibelius-Akatemian kapellimestareiden koulutuksessa opiskelijat treenaavat soitintaan eli orkesteria. Ranskalainen James Kahane esiintyy bändin edessä itsevarmana, vaikka opettajilla on runsaasti korjattavaa. Ei, ei, otetaan uudestaan, vaatii huippukapellimestari Hannu Lintu tai professori Atso Almila. Kahanelta tahti-puikon heiluttelu sujuu lennokkaasti, ja cowboyn lasson heittämisen elkeet ihastuttavat maestra Susanna Mälkkiä.

Suomalainen Emilia Hoving on ujo, mutta ei niin vetäytyvä kuin kiinalainen I-Han Fu, joka aluksi hädin tuskin uskaltaa katsoa orkesteriaan.

Orkesterin edessä -dokumenttia tehtiin kolmen vuoden ajan. Se näyttää, miten orkesteria on johdettava äärimmäisen tarkasti ja teoksen luonnetta kunnioittaen. Kapellimestarin on osattava kommunikoida sinfoniaorkesterin eli sadan ihmisen kanssa, ja hänen herpaantumisensa voi syöstä mopon rotkoon, jolloin teos ei pysy koossa. Onneksi Siban kapuluokan nuoret oppivat, ja katsoja todistaa hienoja taiteellisia hetkiä. Dokumentti voisi mennä vielä enemmän ihon alle. Oppilaista näkyy päälle yllättävän vähän tunteita. 

Sibelius-Akatemia on arvostettu opinahjo. Orkesterin edessä soittaa upeaa musiikkia ja näyttää vilauksen siitä, mikä Akatemian huippumaineeseen on syynä.

mainos