Amundsen_800h

ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Amundsen

Lukuaika: < 1 minuutti

Amundsen

Espen Sandberg

☆☆☆

Löytöretket ovat kiihkeitä seikkailuja. Ei, kattia kanssa: Etelänavan valloittaneesta Norjan kansallissankarista Roald Amundsenista (Pål Sverre Hagen) tehty elokuva näyttää löytöretkeilyn olevan sangen epäelokuvallista käkkimistä jäissä ja kynttilöiden polttelua retkeilijöiden odotellessa hyisten tuulten hiljenemistä. 

Leffa keskittyykin Amundsenin temperamenttiin ja naissuhteisiin. Amundsen oli kunnianhimoinen ja seikkailunnälkäinen mies – ja kuin hemmoteltu tuhlaajapoika, jota kiltti, sankarin laiminlyömä veli alati odotti palaavaksi. Amundsen viittasi kintaalla tylsille rahan tapaisille asioille, mikä ymmärrettävästi rasitti hänen napakeikkansa maksanutta lähipiiriään.

Amundsen-elokuva on komea kansain-välinen satsaus. Sitä on kuvattu Norjan lisäksi Islannissa, ja tekijätiimissä on jostain syystä paljon tšekkejä. Naispääosaan on saatu jopa Katherine Waterston, brittiläis-yhdysvaltalainen tähti, joka tunnetaan Harry Potter -sarjan viimeisimmista Ihmeotus-elokuvista. 

Loppua kohden elokuva alkaa junnata, joten se olisi vaatinut vielä käsikirjoittamista ja leikkaamista. Silti täytyy nostaa norjalaisille hattua: upeaa, että saivat tämän aikaan!

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.