MusiikkiKirjoittanut voima

Maaliskuun levyarvioissa Grande Mahogany, norjalaista äärimusiikkia ja musiikillista muhennosta

Lukuaika: 2 minuuttia

Maaliskuun levyarvioissa Grande Mahogany, norjalaista äärimusiikkia ja musiikillista muhennosta

Ihsahn: Ihsahn

Candlelight Records 2024

Norjalaisen äärimusiikin kruunaamattoman keisarin Emperorin esikoislevyn In the Nightside Eclipse julkaisusta tulee tänä vuonna kuluneeksi kolmekymmentä vuotta. Oman julistuksensa mukaan ”sofistikoitunutta black metalia eksklusiivisesti” soittanut yhtye lopetti aktiivisen toimintansa vuonna 2001, mutta sen keulakuva Ihsahn eli Vegard Sverre Tveitan jatkaa väsymättä omalla tiellään. Tänä vuonna ilmestynyt Ihsahn, joka on julkaistu sekä orkesteri- että metalliversiona, on artistin kahdeksas soololevy. Keskityn tässä arviossa jälkimmäiseen.

Emperor erottui muista genrensä edustajista taiten luotujen kappalerakenteidensa, orkestraalisuutensa, huikeiden melodioidensa ja lavean ilmaisuasteikkonsa ansiosta. Samat elementit ovat läsnä myös Ihsahnilla. Tveitan on säveltänyt levylle kaoottisina vyöryvien proge-black metal -kappaleiden lisäksi melankolis-mystisiä orkesteriteoksia. Puhtailla lauluilla säestetyt kertosäkeet ovat vaikuttavia, mutta tuovat mieleen amerikkalaisen tunnelmametallin tasapaksun massan. Sen sijaan Tveitan on parhaimmillaan silloin kun hän antaa musiikkinsa sukeutua harmonisista tunnelmista kohti brutaalin progressiivista ilmaisua, kuten tapahtuu Ihsahnin parhaassa biisissä Pilgrimage to Oblivion.  Notoddenin pikkukaupungin kuuluisimman asukkaan aivoituksista syntyy edelleen kiehtovaa musiikkia.

Mika Pekkola

mainos

Grande Mahogany: As Grande As

Laundry Music 2024

Suomalaisghanalaisen Grande Mahoganyn eli Jesse Esselin vimmaisesti groovaavaa esikoispitkäsoittoa ei voi aloillaan kuunnella. Jo lyhyt intromainen avausraita F.E.L.A., joka viittaa nigerialaiseen afrobeatin supertähteen Fela Kutiin, tekee selväksi, että nyt ollaan hyväntuulisen funkin ja paljon muun äärellä. 

Heti seuraava biisi Bob Your Head (Till It Drop!) esittelee tekijänsä virtuoosimaiset soittotaidot, monipuolisen äänenkäytön ja sämpläilyn – sekä suuren rakkauden wahwah-pedaaliin. Grande Mahoganyn biisit ovat mieletön runsaudensarvi oikeilla instrumenteilla soitettua musiikkia, jota kuunnellessa ampaisee tuoreesti tuotetun retron funkin, bluesin ja rockin kiertoradalle joutumatta miettimään säkeistöjä, kertosäkeitä tai c-osia. Niitä ei ole. On vain timanttista, omintakeista musaa ja hyvää fiilistä. Kesän festarit Porin Jazzista alkaen, hävetkää, jollette tätä ymmärrä lavoillenne buukata!

Emilia Miettinen


Timo Lassy ja Jukka Eskola: Nordic Stew

Dox Records 2024

Muhennos, stew, lienee neworleansilaista ruokakulttuuria, mutta jazzissa hämmennetään fuusiota: Nordic Stewsta tuoksahtaa 80-luvun fuusiojazzin kultakausi. Tämä levy kasattiin jazzin syntysijoilla New Orleansissa trumpetistitähti Leroy Jonesin hellässä huomassa. 

Saksofonisti-Lassyn ja trumpetisti-Eskolan levyllä kuuluu vahvaa torvistemmaa. Perkussioissa on Mamba Assefa, joka myös miksasi taidonnäytteen. Orleansista tuli pasuunaan Delfeayo MarsalisLevy alkaa erittäin kunnollisella second line -marssimenolla, mutta varsinaisesti homma pääsee käyntiin Cross-Atlantic Connectionissa. Kohta mukaan tulee sambaakin.

Niin melodisesti kuin rytmisesti parasta on Return to Andania, jonka puolivälin bridge vie torvijohtoisesta balladista aivan uusiin tahtilajeihin ja David Torkanowskyn pianismiin. Eikä bassolinjaan aina tarvita bassoa, vaan homman voi hoitaa tuubakin.

Iida Simes

  • 13.3.2024
  • Kirjoittanut voima