ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Aki Kaurismäen uusin elokuva hehkuu ihmisyyden ja mystisen Helsingin kauneutta

Lukuaika: < 1 minuutti

Aki Kaurismäen uusin elokuva hehkuu ihmisyyden ja mystisen Helsingin kauneutta

Kuolleet lehdet

Aki Kaurismäki

Ensi-ilta 15. syyskuuta, Espoo Cinén avajaiselokuvana 18. elokuuta

★★★★★

Suomen romanttisin ohjaaja Aki Kaurismäki on tehnyt elokuvan, joka hehkuu ihmisyyden ja mystisen Helsingin kauneutta keskellä kovia aikoja. Naapurimaa käy julmaa sotaa, jota päähenkilöt (Alma Pöysti ja Jussi Vatanen) eivät jaksa koettelemustensa keskellä seurata. 

Lohtua arkeen tuovat ystävät (Nuppu Koivu, Janne Hyytiäinen ja Sakari Kuosmanen), nostalgiset iskelmät ja elokuvat – kyky pistäytyä raa’an kapitalismin ulkopuolelle maailmaan, jossa köyhäkin voi olla tyylikäs. Mutta sielläkin vaanii viinan kirous, ja sen tuhovoima on suuri. 

Kuolleiden lehtien jokainen kuva ja kauniisti soiva ääniraita kertovat tarkkaan tarinaa. Naisen yksinäisyys kiteytyy mikrolasagneen, johon paketin muovi sulaa. Särkynyt peili kuvastaa, miten rikki mies on. Elokuvajulisteet muistuttavat rahasta ja onnesta, mutta ihmiset kulkevat niiden ohi.

Ennen kuin ansaitsee rakkautta, ihmisen on tultava ehjäksi. Siinä auttavat asioiden tärkeysjärjestyksen oivaltaminen, toimeen ryhtyminen ja koira.

Uutta Helsinkiä rakennetaan rahakkaiden ehdoilla, mutta vanhat raitiovaunut, elokuvateatterit ja baarit tuovat lempeät tuulahduksensa ajalta, joka ei saa koskaan kadota.