Miessakit ry:n Toiminnan miehet -ryhmiin kuuluu esimerkiksi sählykerhoja. Kuva: RaphiD/Pixabay

Sukupuoli, YhteiskuntaKirjoittanut Miia Vistilä

Miehet kaipaavat vain miehille suunnattuja palveluita

Miessakit ry:n toiminnanjohtajan mukaan moni mies kertoo, ettei osallistuisi toimintaan, jos se ei olisi nimenomaan miehille suunnattua.

Lukuaika: < 1 minuutti

Miehet kaipaavat vain miehille suunnattuja palveluita

Miessakit ry:n Toiminnan miehet -ryhmiin kuuluu esimerkiksi sählykerhoja. Kuva: RaphiD/Pixabay

Moni mies kokee sukupuolineutraalit palvelut itselleen vieraiksi, kertoo mieserityistä vertais- ja tukitoimintaa koordinoivan Miessakit ry:n toiminnanjohtaja Tomi Timperi.

”Tasa-arvotyössä täytyy tietää, milloin sukupuolen huomioiminen on oleellista ja milloin ei. Sukupuolisensitiivisyydessä ymmärretään erilaisia kokemuksia, mutta vain sukupuolierityisessä toiminnassa juuri tietynlaiset kokemukset saavat vertaistukea.”

Miessakit ry järjestää ammattilaisten tarjoamaa keskusteluapua erilaisiin elämänkriiseihin ja vapaaehtoisten vetämiä miesten keskinäisiä toimintaryhmiä. Timperin mukaan moni mies kertoo, ettei osallistuisi toimintaan, jos se ei olisi nimenomaan miehille suunnattua.

”Monet miehet kaipaavat vertaisuuden luomaa erityistä hyväksyntää ja tietoa siitä, että muutkin miehet ovat mukana. Voi, kun tämä ymmärrettäisiin muissa järjestöissä, kunnissa ja sosiaalialallakin.”

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Korona-aika ei muuttanut palvelujen kysyntää, tarjontaa kylläkin. Järjestössä oli kouluttauduttu verkkoauttamiseen jo hiukan aiemmin. Verkkoon siirretyt palvelut toivat uusia asiakkaita. ”Moni kokee helpommaksi puhua, kun on tutussa paikassa.”

Samalla kävi selväksi, mitä ei voi digitaalistaa.

”Lukupiiri voi siirtyä verkkoon, säbä ei. Kun liikuntahallit olivat kiinni, ryhmä oli tauolla. Myöskään maahanmuuttajien kanssa tehtävä Vieraasta veljeksi -ryhmätoiminta ei saanut kovin suurta kannatusta verkossa. Nyt osallistujien määrä taas kasvaa kaikessa”, Timperi kertoo.

Toiminta on avointa kaikenlaisille miehille itsemäärittelyä kunnioittaen. ”Suurin osa kävijöistä on niin sanotusti tavallisia miehiä, ei erityisesti mieheyttä pohtivia. Ketään ei käännytetä pois.”