Kuvituksessa koronavarusteisiin pukeutunut henkilö, ympärillä kaupunkikuvaa ja koronasymboleita.

YhteiskuntaKirjoittanut voimaKuvat Aleksandra Aksenova

Kiinan koronaeristys oli virhe – Shanghai joutui epätoivon valtaan

Jos olisimme kaikki vain kotona kaksi viikkoa, olisi koronapandemia sillä ohi, sanottiin Kiinassa. Niin ei kuitenkaan käynyt. 

Lukuaika: 4 minuuttia

Kiinan koronaeristys oli virhe – Shanghai joutui epätoivon valtaan

Kun koronapandemia alkoi, ylistivät monet Kiinan määrätietoista linjaa eristää sairastuneet ja sulkea kaupungit taudin leviämisen estämiseksi.

Kiinan tiukka linja on kuitenkin osoittautunut inhimilliseksi tragediaksi. Ruoka ja lääkkeet ovat loppuneet monilta ja niin on myös kärsivällisyys. Tilanne koskettaa jo 600 miljoonaa ihmistä yli 50 kaupungissa. Ihmisten jakamilla videoilla shanghailaiset kirkuvat ikkunoissa turhautumistaan ja monet osoittavat mieltään nälkäisenä vaatien ruokaa syötäväksi.

Karanteeni on ehdoton. Eristetystä kodista saa poistua ulos vain kotiovella tapahtuvaan pakolliseen koronatestaukseen. Sairastuneet viedään eristyskeskukseen. Kotiensa sisään teljetyt ovat niitä, jotka ovat pysyneet terveenä.

Kun eristäminen alkoi rynnistivät ihmiset kauppoihin hamstraamaan ruokaa. Asiakkaiden välille syntyi nyrkkitappeluita kaupan viimeisistä vihannesnyyteistä. Monet hyllyt ostettiin pikaisesti tyhjiksi väentungoksessa.

Kiinan tiukka linja on kuitenkin osoittautunut inhimilliseksi tragediaksi.

Karanteenin aikana ruokaa on voinut ostaa vain lähettipalveluiden avulla. 25 miljoonan asukkaan kaupungissakin on kuitenkin rajallinen määrä lähettejä, joten ruoan toimituksia on vaikea saada. Monet kerrostalot tekevät siksi yhteistilauksia WeChat-keskusteluryhmien ja puheluiden avulla.

Useimmat nettikaupat eivät suostu enää ottamaan tilauksia vastaan Shanghaista. Ravintolatkin ovat lopettaneet kotiintoimitukset kaupungissa.

Ruokaa on vaikea saada

Nimimerkki Suuri ilo kertoo sosiaalisessa mediassa syövänsä päivittäin vain puolitoista ateriaa ja menevänsä nukkumaan joka ilta nälkäisenä. Hän kertoo juoneensa vanhaksi menneen oluen, koska ei ollut mitään muuta juotavaa. Vitamiinien puute aiheuttaa rakkuloita hänen suuhunsa, hän kertoo, ja uskoo sen johtuvan siitä, ettei hänellä ole enää tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.

”Kun on työssäkäyvä aikuinen, jolla on rahaa ja ruoanlaittotaitoa, ei voisi uskoa, että joutuu näkemään nälkää suurkaupungissa”, kirjoittaa media-alalla työskentelevä Lucy. ”Nyt voin vain luottaa siihen, mitä on omissa käsissäni. Kasvikset, liha, hedelmät ja maito jääkaapissa ovat ainoita asioita, jotka antavat nyt turvallisuudentunnetta”, hän kertoo.

Moni shanghailainen on tottunut syömään ulkona, koska se on halpaa ja kätevää. Kaikilla ei ole kotona edes ruoanlaittovälineitä, saati ruokaa hätävarana kaapeissa. Markkinointialalla työskentelevä Ada lainasi wokkipannun, veitsiä ja astioita naapuriltaan, koska hänellä ei ollut itsellään mitään, millä valmistaa ruokaa.

Ada kertoo aiemmin nauttineensa vain artesaanioluita, laatusavukkeita ja tuoreista pavuista jauhettua kahvia. Nyt tupakat ovat loppuneet ja hän on joutunut lainaamaan niitä talon toisilta asukkailta. Entiselle nirsoilijalle kelpaa nyt kaikki. Häneltä on loppumassa myös puhdas vesi. Ada on antanut jäljellä olevan vetensä kissalleen ja keittää itselleen hanavettä.

Kiinan viranomaiset ovat yrittäneet toimittaa koteihinsa lukituille ihmisille ruokaa. Shanghaissa tyttärensä kanssa asuva eräs mies sai avustuksena viisi porkkanaa, yhden kiinankaalin ja siansorkan. Se riitti neljäksi päiväksi.

Avustuspaketit ovat koostuneet lähinnä vain vihanneksista. Vaikka se voi kuulostaa terveelliseltä, ovat ihmiset kuitenkin tyytymättömiä. Ruoka on vähäkalorista eikä pidä nälkää kauaa loitolla. Eikä ilmainen avustus ole ollut kaikille ilmaista. Osa ruoanjakajista on pyytänyt lahjusta sen toimittamisesta.

Vaihtokauppaa

Ruokaa voi hankkia myös vaihtokaupalla. Vaihtokauppa nousee pintaan kriisien aikana, kun tavallinen raha menettää merkityksensä. Jos rahaa ei voi käyttää, ei sillä tee mitään.

Kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa on jaettu vaihtokursseista kuvaa, jonka väitetään olevan hongkongilaisen pörssianalyytikon tekemä. Kuvan vaihtokursseissa Coca-Colalla on paras arvo ja sen voi vaihtaa mihin vain. Nousussa ovat myös tupakka, olut ja viini. Porkkanat ja kasvikset ovat sen sijaan jyrkässä laskussa, koska ihmiset ovat kyllästyneet syömään niitä. Vessapaperia ei kuvan mukaan kannata vaihtaa pois.

Sosiaalisessa mediassa kiertää kuva, jossa ruoan arvo vaihtokaupassa esitetään pörssikurssien tavoin. Kuvan väitetään olevan hongkongilaisen talousosaajan tekemä.

Ihmiset ovat jakaneet netissä kokemuksiaan vaihtokaupoista. Nimimerkki Suuri ilo kertoo yhden pullon Coca-Colaa vastaavan viittä savuketta tai puolta valkosipulia hänen kerrostalossaan. Pullon soijakastiketta hän vaihtoi kuuteen kananmunaan.

Talousosastolla työskentelevä TT on puolestaan vaihtanut inkivääriä kevätsipuliin ja soijakastikkeeseen. Maitotölkin hän vaihtoi sytkäriin. Hän antoi astianpesuainetta naapurille, joka lahjoitti vastavuoroisesti palapelejä. Naapurit ovat myös antaneet hänelle kissanhiekkaa, aurinkorasvaa ja makkaroita.

Kissan saa kylään paijattavaksi kolmen appelsiinin hinnalla.

TT kirjoittaa olevansa rikas, sillä hän on hamstrannut 16 perunaa. Hän on jo löytänyt ostajan niille, muttei ole ehtinyt vielä tehdä kauppoja. Hänen naapurinsa yrittää vesiviljellä retiisin juuria kotonaan.

Vaihdettavana on ruoan ja tavaroiden lisäksi myös palveluksia. Kissan saa kylään paijattavaksi kolmen appelsiinin hinnalla.

Nälkäiset vanhukset

Yksi syy kaupunkien sulkemiseen on ollut kiinalaisten rokotteiden heikko taso. Ne eivät anna yhtä hyvää suojaa kuin länsimaiset rokotteet, eivätkä estä taudin leviämistä. Niinpä Kiinassa on elettävä, kuin rokotteita ei olisi ikinä keksittykään. Kiinan viranomaiset pitävät koronaa hyvin tappavana ja vaarallisena tautina. Monet pelkäävät sitä.

Kiinassa luottamus kanssaihmisiin on heikompaa kuin Suomessa. Viranomaiset eivät voi luottaa siihen, että koronalle altistuneet pysyisivät kotona. Eivätkä pysykään. Netissä on videoita asukkaista kiipeämässä lukitusta talosta ulos tikkaita pitkin. 

mainos

Kiinassa toimeentulo hankitaan pääasiassa omalla työllä. Shanghai on kuitenkin ollut edelläkävijä tukimuotojen kehittämisessä. Kaupungissa kehitettyä Dibao-avustusta jaetaan nyt ympäri Kiinaa. Sen periaate vastaa Suomen toimeentulotukea. Esimerkiksi Beijingissä vähimmäistulo on 900 yuania (117 euroa). Sen alle ansaitseva voi saada puuttuvan erotuksen tukena.

Se ei kuitenkaan auta siihen, että shanghailaiset vanhukset ovat jääneet kotiensa vangeiksi vailla ruokaa. Kiinassa perinteisesti ikääntyvien hoito on kuulunut lapsille. Nyt he ovat eristyksissä omissa kodeissaan toisella puolella kaupunkia. Lääkäriin on vaikea päästä. Monien senioreiden ruoka ja lääkkeet ovat lopussa. He ovat täysin naapurien lahjoitusten varassa.

Omaa ruokaansa naapurin vanhuksille lahjoittanut Wang Haoyu ei ole tyytyväinen tilanteeseen South China Morning Postin haastattelussa. ”Tämä ei ole mieltä lämmittävä tarina naapureista auttamassa toisia naapureita tai nuorista auttamassa vanhuksia”, Wang sanoo, ”on tragedia, että vanhukset ovat jääneet täysin ilman ruokaa”.

Juokse, vielä kun voit

Siinä missä viime vuoden trendisana Kiinassa oli vaakatasossa makoilu (kiinaksi 躺平), on tämän hetken kuumin sana run (juokse). Maasta poismuutto on ollut kovassa nousussa kiinalaisissa hakukoneissa. Talouskasvusta hyötynyt keskiluokka haluaa nyt paeta autoritääristä hallintoa ulkomaille, erityisesti Kanadaan ja Singaporeen. Erään kyselyn mukaan myös iso osa ulkomaalaisista haluaa muuttaa pois maasta.

Vastaiskuna hallinto on estänyt ulkomailta saapuvia viestejä ja puheluita. Uusia passeja ei myönnetä ilman pakottavaa syytä. Sosiaalisen median mukaan rajatarkastajat ovat viime aikoina myös tuhonneet passeja ja viisumeita, jottei maasta voi poistua.

Kiinan kansallislaulu alkaa sanoilla ”Nouskaa! Te jotka ette halua olla orjia!”. Kun lauseesta tuli suosittu netissä, sensuroi Kiina oman kansallislaulunsa sanat. Moni yrittää juosta, vielä kun pystyy.

Päivitys: Artikkeli julkaistiin Voimassa 8/2022 (ilm. 3. lokakuuta.). Artikkeli julkaistiin verkossa 8. marraskuuta. Tätä verkkoartikkelia on päivitetty lukujen ja aikamuotojen osalta vastaamaan enemmän nykyhetkeä.

Kokeile vaihtokauppoja kriisissä

Sarajevon piirityksen inspiroimassa This War of Mine -pelissä voi kokeilla vaihtokauppaa. Pelissä olet siviili, joka yrittää selvitä hengissä sodasta. Tässä sotapelissä ei taistella, vaan pelaajaa uhkaavat nälänhätä, kylmyys ja taudit. Käteisen ja kultakorujen sijaan pelissä kovaa valuuttaa ovat lääkkeet, ruoka ja tupakka. Peli on saatavana tietokoneelle, kännykälle ja lautapelinä.

  • 8.11.2022
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat Aleksandra Aksenova