Seksuaali- ja sukupuolivähemmistötKirjoittanut Jari Tamminen

Naisille sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu turvallisemman tilan baari syntyy joukkorahoituksella

Silloin, kun markkinat eivät tuota tarvittavaa palvelua, joukkorahoitus saattaa olla hyvä tapa päästä liikkeelle.

Lukuaika: < 1 minuutti

Naisille sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu turvallisemman tilan baari syntyy joukkorahoituksella

Baariympäristö voi tunnetusti olla naisille eri tavoin ahdistava. Usein se on erityisen ahdistava seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville. Monissa kaupungeissa on kyllä erikseen seksuaalivähemmistöille suunnattuja – tai vähintäänkin heidät huomioivia – baareja ja ravintoloita, mutta nämä eivät kuitenkaan vastaa kaikkien tarpeisiin.

”Perusbaareissa, jos naisena menee huomauttamaan vaikka perseenpuristelusta, leimaantuu äkkiä huumorintajuttomaksi. Helsingin homobaaritkin ovat lähes kauttaaltaan miesten omistamia, ja se näkyy niiden mieslähtöisessä kulttuurissa, vaikka edellämainitun kaltaista häirintää ei esiintyisikään”, Heli Yli-Räisänen listaa.

Ongelmaan on puututtu toisinaan muun muassa sopimalla isolla nais- ja queer-porukalla tapaaminen tiettyyn baariin. Naisten Baarinvaltaus -yhteisön voimin on muutettu paikkoja yhden illan ajaksi käytännössä naisten baareiksi. Nyt tilanteeseen haetaan pysyvämpää helpotusta. Yli-Räisänen, Johanna Junnila ja Ellen Kantola haluavat perustaa Helsinkiin baari-kahvilan, joka tehdään alusta alkaen naisten ja muunsukupuolisten ehdoilla.

”Ajatuksena on, ettei tarvitse pelätä huutelua ja perseen puristelua, transnainen voi olla rauhassa nainen, eivätkä muunsukupuoliset joudu silmätikuiksi”, Yli-Räisänen kertoo.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tavoitteena ei kuitenkaan ole perustaa paikkaa, joka olisi pelkästään naisille ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville. Kaikki ovat tervetulleita, kunhan kunnioittavat paikan tapoja ja muita asiakkaita.

”Tärkeää ei sinänsä ole, mitä sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista asiakkaat edustavat – ei sellaisia kysellä – vaan että asiakkaat omaksuvat paikan kulttuurin, joka lähtee muunlaisista kuin miehisen maailman normeista ja tarpeista.”

Kesällä alkavassa joukkorahoituskampanjassa haetaan rahoitusta Kvääristö-baari-kahvilalle. Sopivia paikkoja on jo kartoitettu kantakaupungin alueelta. Valittu rahoitusmalli on tarpeen sanelema.

“Joukkorahoitus lähtee tietysti pääoman puutteesta. Uskon, että tällainen konsepti olisi jo perustettu, jos queer-naisten ja muunsukupuolisten resursseja ei kuluisi niin paljon jo pelkästään oman identiteetin kanssa navigoimiseen yhteiskunnassa – sellainen kun on pois esimerkiksi pääoman kartuttamisesta. Toisaalta joukkorahoitus tarkoittaa meille myös tulevien asiakkaiden osallistamista, sillä rahoitukseen osallistuvat naiset ja muunsukupuoliset saavat osallistua paikan suunnitteluun ja toteutukseen. Tämä halutaan tehdä yhdessä ja päästää monet äänet kuuluviin jo suunnittelussa.”

Mesenointikampanja löytyy täältä.