MielenterveysKirjoittanut Miia VistiläKuvat Kai Talvinen

Mielenterveyshoitoon pääsyä pyritään helpottamaan – uudenlaista keskusteluapua tarjolla toistaiseksi vain nuorille

Varhaista avun saantia helpotetaan tarjoamalla uudenlaista keskusteluapua.

Lukuaika: 2 minuuttia

Mielenterveyshoitoon pääsyä pyritään helpottamaan – uudenlaista keskusteluapua tarjolla toistaiseksi vain nuorille

Mielenterveyshoidon saatavuudessa on Suomessa suuria ongelmia, vaikka apua saa yhä useampi. Mielenterveyteen erikoistuneista lääkäreistä ja psykoterapeuteista on pulaa, ja hoitoon pääsyä voi joutua odottamaan kuukausia. Ongelmat ehtivät kroonistua, mikä käy kalliiksi niin yksilöille kuin yhteiskunnallekin. 

Mielenterveyden häiriöiden hinnaksi valtiolle on OECD:n mukaan arvioitu 11 miljardia euroa vuodessa. Yli puolet uusista työkyvyttömyyseläkepäätöksistä annetaan mielenterveysongelmien perusteella. Yksilötasolla hoitamaton mielenterveysongelma voi heikentää työ- ja muuta toimintakykyä ja johtaa köyhyyteen, joka usein vaikeuttaa edelleen avun saamista.

Apua nuorille heti

Mielenterveyden ongelmiin pyritään puuttumaan nopeammin uudella strukturoidun psykososiaalisen intervention ohjelmalla. Sen myötä hoitoa hakeva pääsee nopeasti ammattilaisen puheille, ja ongelmia ratkotaan yhdessä eri ongelmiin, kuten masennukseen tai ahdistukseen, kehitetyillä strukturoiduilla malleilla. 

Jos pidät lukemastasi, harkitsethan Voiman vuositilausta hintaan 39€. Jokainen tilaus tukee moniäänisen journalismin tuottamista jatkossakin.

Hoidon kesto on yleensä kuusi tapaamista, minkä jälkeen arvioidaan lisäavun tarve. Hoitomallin tarkoituksena on tarjota apua heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua ja näin ehkäistä tilanteen paheneminen ja vaativamman hoidon tarve. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Toistaiseksi hoitoa on tarjolla vasta nuorille, koulukuraattoreita ja terveydenhoitajia ympäri Suomen on koulutettu antamaan sitä. Koulutus on painottunut masennuksen hoitoon käytettävään malliin, mutta myös ahdistusta lievittävä malli on käytössä. Psykoterapiasta tällainen strukturoitu keskusteluapu eroaa siinä, että siihen ei tarvita yhtä laajaa pohjakoulutusta. 

Eräänlainen terapiatakuu

”Tästä tulee aivan keskeinen osa suomalaista mielenterveyshoitoa. Nyt hoitoonpääsyn vaikeuksien takia ongelmat ovat pahentuneet. Varsinkin lapsi- ja nuorisopsykiatriassa on aivan kriisiksi asti pulaa resursseista. Kun ongelmien paheneminen saadaan estettyä, jää resursseja myös vaikeampien tapausten hoitoon”, kuvaa Outi Linnaranta ohjelmaa koordinoivalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. 

Malli on tarkoitus ottaa käyttöön myös muille ikäryhmille tulevien vuosien aikana osana julkista terveydenhoitoa. Se vastaa hengeltään Terapiatakuu-kansalaisaloitteen vaatimusta nopeasta hoitoon pääsystä.