MielenterveysKirjoittanut Miia Vistilä

Yksinäisyys ja raha huolettavat – joulun aika näkyy kriisipuhelimen yhteydenotoissa

Joulun aika näkyy keskusteluapua tarjoavan Mieli Ry:n Kriisipuhelimessa.

Lukuaika: < 1 minuutti

Yksinäisyys ja raha huolettavat – joulun aika näkyy kriisipuhelimen yhteydenotoissa

MIELI Ry:n kriisipuhelin

  • tarjoaa keskusteluapua luottamuksellisesti ja nimettömänä
  • toimii suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, arabiaksi, ukrainaksi ja venäjäksi
  • suomeksi vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111
  • vastaajina ammattilaisia ja koulutettuja vapaaehtoisia
  • perustettu vuonna 1970 itsemurhien ehkäisyyn
  • https://mieli.fi//kriisipuhelin

Joulu on Mieli Ry:ssä Kriisipuhelin-soittojen sesonkiaikaa. Soittojen määrä alkaa kasvaa jo ennen joulua, ja enimmillään soittoyrityksiä on vuorokaudessa noin 1 400.

Lähestyvässä joulussa soittajia ahdistavat jouluna sukujouluissa mahdollisesti syttyvät riidat ihmisten välillä ja se, ettei ole mahdollista järjestää kaivatunlaista joulua. Yhteisöllisessä juhlassa monia ahdistaa myös yksinäisyys, josta puhutaan eniten jouluaattona. 

”Rahat eivät riitä ostamaan lapsille heidän toivomiaan lahjoja, tai ei ole voimia tehdä joulun eteen mitä haluaisi”, kertoo soittojen teemoista Kriisipuhelimen päällikkö, sosiaalipsykologi Susanna Winter.

Neuvoja väkivallan uhkaan

Valtakunnallisen ja maksuttoman Kriisipuhelimen päivystäjät eivät kerro, mitä soittajan pitäisi tehdä, vaan auttavat kuuntelemalla, kysymyksiä esittämällä ja läsnäolollaan ihmistä löytämään keinoja rauhoittaa itseään sekä omia voimavaroja ja ratkaisuja tilanteeseen.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Pelättyihin riitoihin liittyy usein päihteiden käyttöä ja monesti myös väkivallan uhkaa. 

”Jos tilanteeseen liittyy väkivaltaa tai sen uhkaa, otamme asian puheeksi ja neuvomme miten toimia”, Winter tarkentaa. ”Neuvomme soittajaa itse olemaan yhteydessä hätäkeskukseen, mutta jos se ei ole mahdollista, myös Kriisipuhelin-päivystäjä voi sen tehdä. Päivystäjällä ei lähtökohtaisesti ole soittajasta muita tietoja kuin mitä soittaja kertoo, palvelu on anonyymi.” 

Itsetuhoisuus lisääntynyt

Vaikka Kriisipuhelimeen tulleiden soittojen määrä heijastaa myös palvelujen tarjonnan muutoksia, Kriisipuhelimeen tulleiden soittojen perusteella itsetuhoisuus on lisääntynyt erityisesti nuorilla naisilla. 

Winterin mukaan psyykkinen hyvinvointi lähtee perheestä ja lapsuudesta. 

”Kodin, päiväkodin ja koulun pitäisi olla riittävän vakaita ja turvallisia ympäristöjä lapsille. Tarvitaan riittävän pieniä ryhmiä ja pysyviä aikuissuhteita ja sitä, että aikuiset jaksavat kohdata lasten tunteita. Tällaisessa ympäristössä nuorille kasvaa vakaa minäkuva. Jos tällaisia ympäristöjä ei lapsilla ole, ongelmat näkyvät viimeistään viidentoista tai kahdenkymmenen vuoden päästä.”

Winter kaipaa asennemuutosta myös yhteiskuntaan.

”Tarvitaan yhteen hiileen puhaltamista korostavaa eikä hajottavaa viestintää. Uskoa siihen, että ihmiset tekevät parhaansa ja kyllä me yhdessä tästä selvitään.” 

Mieli Ry:n Kriisipuhelin palvelee vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111.