Se alkoi rakkausrunosta. Sonja Myllymäki näytti ystävälleen Atte Heiskaselle kirjoittamaansa tekstiä.
”Käytiin molemmat silloin sydänsuruja läpi. Luin tekstin aluksi ihan vitsillä ääneen. Sonja julkaisi äänitteen omalla Instagram-tilillään”, Heiskanen kertoo.
Tarkoitus oli julkaista runoja niin, että Myllymäki hoitaisi kirjoittamisen ja Heiskanen lausumisen. Idea alkoi tuntua nopeasti egoistiselta. Sinä yönä yksi heidän ystävistään lähetti runon, jonka oli kirjoittanut.
Kaksikko päätti luoda tilin nimeltä Boys Reading Poems. Myllymäestä tuntui melkein pakolliselta luoda pojille paikka olla avoimia. Hänen suvussaan miehet kasvatettiin siihen, ettei tunteista puhuta.
”Näin, kuinka tunnelukkoja syntyy. Miten asiat purkautuvat, kun niitä pitää vuosikausia itsellään. Tätä haluan muuttaa. Tiedän sen olevan tosi mahtipontinen idea. Puhutaan yksittäisestä Instagram-tilistä, mutta se toimii”, Myllymäki sanoo.
Lokakuussa perustetulla tilillä on tähän mennessä julkaistu viitisenkymmentä runoa. Lausumassa on myös tunnettuja henkilöitä, kuten rap-artisti Ibe sekä näyttelijät Elias Salonen ja Pekka Strang. Seuraajien joukkoon lukeutuu Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi.
Runous mielletään edelleen pääsääntöisesti tyttöjen jutuksi. Boys Reading Poems -tilille jokainen saa lähettää kirjoittamansa tekstin luettavaksi, anonyymisti tai omalla nimellään. Lukijaksi voi ilmoittautua kuka tahansa mieheksi itsensä identifioiva henkilö. Runon voi valita muutamasta vaihtoehdosta tai lausua omansa.
Instagram-runoudesta on esitetty myös kritiikkiä, kuinka se yksinkertaistaa vanhaa lajia. Sitä lukiessaan Myllymäki ärsyyntyi.
”Juuri se tekee runoudesta elitististä. Että täytyy olla suuria lauseita, täysin out-of-this-world-kamaa, jotta sitä voi tehdä. Kyllä Instagram muuttaa runoutta, mutta vain positiiviseen suuntaan”, hän sanoo.
Heiskaselle runoprojektissa arvokkainta on yhteisöllisyys.
”Aina joku voi saada toisen tekstistä tunteen, että tiedän, mistä tuossa puhutaan.”