Antti Hovilainen, Maija Pihlajaoja, Teija Töyry, Juho Hannikainen ja Sinikka Isoniemi esittävät Eeva-Liisa Mannerin runoihin perustuvan teoksen Näin sopii unohtaa.

SanataideKirjoittanut Miia Vistilä

Runous nousee näyttämölle Kajaanin Runoviikoilla

Perinteinen esitystaiteen festivaali kokoaa runon rakastajat Kajaaniin.

Lukuaika: < 1 minuutti

Runous nousee näyttämölle Kajaanin Runoviikoilla

Antti Hovilainen, Maija Pihlajaoja, Teija Töyry, Juho Hannikainen ja Sinikka Isoniemi esittävät Eeva-Liisa Mannerin runoihin perustuvan teoksen Näin sopii unohtaa.

Runoa ja proosaa juhlitaan näyttämötaiteen ja musiikin avulla Kajaanin Runoviikolla tänä vuonna 45. kertaa. Runoviikolla on kaikenkaikkiaan 60 tapahtumaa, joista puoleen on vapaa pääsy.

Festivaalin taiteellisena johtaja Kati Outinen esiintyy Marielle Eklund-Vasaman ja Petri Tiaisen kanssa Tua Forsströmin runoihin perustuvassa kaksikielisessä esityksessä, jossa laulettu ja lausuttu runous käyvät dialogia. 

Kuva Laskeutuu lempeä valo -esityksestä. Papereita leijuu ilmassa näyttelijöiden keskellä.
Kati Outinen, Marielle Eklund-Vasam ja Petri Tiainen herättävät Tua Forsströmin runot eloon esityksellä Laskeutuu lempeä valo meihin kaikkiin ja jäniksiin. Kuva Cata Portin.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Eeva-Liisa Mannerin syntymästä. Runoilijan elämäntyötä kunnioitetaan kolmella esityksellä. Ohjelmasta löytyy Märta Tikkasta, Kaj Chydeniusta, Juuli Niemeä ja Dostojevskin Riivaajat. Seela Sella kertoo näyttämöllä elämäntarinaansa. 

Suven runoilija on tänä vuonna pitkäaikainen japaninharrastaja Kai Nieminen, joka on myös suomentanut japanilaista runoutta. Hän on toiminut myös Suomen PENin puheenjohtajana. 

mainos

Festivaalivierailija pääsee myös itse esiintymään. Runokaraokea järjestetään Kaukametsän amfiteatterissa.

“Talvella runoja luetaan itsekseen, kesällä kokemus halutaan jakaa. Erityisen hienoa on, jos runoilija itse pääsee kuulemaan esityksen”, tiedottaja Veikko Halmetoja kertoo.  

Osa esityksistä on jo loppuunmyytyjä, mutta kokoontumisrajoitusten höllentyessä myyntiin voi tulla lisää lippuja. 

“Parasta on, että tänä vuonna päästään taas kohtaaman kasvokkain. Ihmisillä on hirveä kaipuu esitystaiteen katsomisen pariin”, Halmetoja tietää. 

Kajaanin runoviikko
7.-11.7.2021
www.runoviikko.fi