SanataideKirjoittanut Elisa HeleniusKuvat Elisa Helenius

Nihil Interitin Runografi -verkkosivusto pyrkii uudistamaan suomalaisen runouden kenttää

Runografi-verkkosivusto aikoo arvioida kaikki tulevaisuudessa julkaistavat kotimaiset ja käännetyt runokirjat. Lisäksi se tarjoaa lukijoille alustan keskustella runoudesta.

Lukuaika: 2 minuuttia

Nihil Interitin Runografi -verkkosivusto pyrkii uudistamaan suomalaisen runouden kenttää

Olen perseillyt taidekentällä sen verran onnistuneesti, että minut on alettu ottaa vakavasti! Ideani ovat monesti olleet korkealentoisia, mutta olen niin usein myös onnistunut projektieni toteuttamisessa, että nykyään kelpaan myös rahoittajille”, Daniil Kozlov, 28, naurahtaa Keskuskirjasto Oodin kahvilan pöydässä.

Kozlov tunnetaan myös taiteilijanimellä Susinukke Kosola. Hän on turkulainen runoilija, sanataideohjaaja ja entinen kirjankustantaja, nyt myös Runografin ideoija. Runografista tulee verkkosivusto runoarvioille ja -keskusteluille. Suomen kulttuuri­rahasto myönsi hankkeelle lokakuun lopussa 120 000 euron Taide²-apurahan. 

”Olen aina ollut kiinnostunut työskentelemään kirjallisuuden kentällä muutenkin kuin kirjailijana. Ruohonjuuritason työskentely ja vaihtoehtojen luominen kiinnostavat. Ideani ovat syntyneet siitä, että olen huomannut jonkin institutionaalisen ongelmakohdan”, Kozlov taustoittaa.

Kozlovin nyt havaitsema epäkohta on vanha tuttu, eli runoarvioiden vähyys ja lyhyys kulttuuria käsittelevissä lehdissä. Runografin toinen tärkeä tehtävä on auttaa niin ammattilaisia kuin lukijoita hahmottamaan, mitä kaikkea suomalaisessa runouden maailmassa tapahtuu.  

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Runoja julkaisevat pääosin pienkustantamot. Harva jaksaa kahlata läpi 25 kustantamon katalogit tai seurata kaikkia runousaiheisia verkko­sivustoja.”

Kolmanneksi Runografi haluaa tarjota uudenlaisen runouden luokittelujärjestelmän, jonka avulla on helppoa löytää ja suositella kirjoja. 

”Kirjastoissa ja kirjakaupoissa runokirjoja ei oikeastaan luokitella mitenkään, vaan ne ovat järjestyksessä tekijän nimen mukaan. Selkeästi ymmärrettävän luokitusjärjestelmän puuttuminen tekee mieluisten teosten löytämisestä vaikeaa. Tämän takia erityisesti nuoret kokevat runouteen tarttumisen hankalaksi. Kirjastonhoitajatkaan eivät tiedä, mitä runokirjoja suositella nuorille.” 

”Jokainen taidesuuntaus vaatii ympärilleen yhteisöä.”

Kozlov toivoo, että Runografin arviot­ olisivat helposti lähestyttäviä mutta ammattimaisia. Sivustolle voi myös tulla kuka tahansa keskustelemaan runoudesta. 

”Monet runouden harrastajat eivät pääse jakamaan lukukokemuksiaan muille. Kuitenkin jokainen taidesuuntaus vaatii ympärilleen yhteisöä.” 

Runografi on runoyhdistys Nihil Interitin­ uusi kärkihanke, jonka tarkoitus on tarjota keskustelunavauksia. On myös mahdollista, että Runografin työryhmä järjestää runotapahtumia, mutta pääasiassa toiminta on verkossa. 

”Runografilla ei ole ulkomaisia esikuvia. Tämä on ainutlaatuinen projekti, jonka mahdollistaa Suomen apurahakulttuuri. Lisäksi Suomi on sopivan pieni maa: voimme tehdä arvion jokaisesta runokirjasta, eli noin 80 arviota vuodessa. Liian moni runokirja jää nykyisin vaille näkyvyyttä.” 

Ensi vuonna Runografia valmistellaan ja sen jälkeen hanke pyörii saadulla apurahalla kaksi vuotta. Apurahakauden jälkeen sivuston on tarkoitus jatkaa sponsoreiden ja avustusten avulla. Päämäärä on saada sivusto toimimaan niin, ettei sen yllä­pito vaadi kokoaikaista työntekijää. 

Seuraavaksi tehtävänä on noin 20–25 hengen toimituskunnan muodostaminen. Tarkoitus on värvätä kriitikoita, kirjabloggaajia ja kirjallisuuden alan yliopisto-opiskelijoita ympäri Suomea. Apuraha kuluu työryhmän, kriitikoiden ja verkkoportaalin tekijän palkkioihin ja sivuston mainostamiseen.

”Runografin päämäärä ei ole kaupallinen, mutta uskon sen kasvattavan kirjamyyntiä. Jos keskustelu runokirjoista vilkastuu, se voi myös innostaa kustantajia julkaisemaan enemmän runoutta.”

Työryhmässä on ensimmäisen vuoden ajan mukana myös Nihil Interitin puheenjohtaja Janette Hannukainen, Nuoren Voiman päätoimittaja Vesa Rantama ja Reader, why did I marry him? -kirjablogia pitävä Omppu Martin. Tämän jälkeen toimintaa jatkaa vain Kozlov. 

”Teoksista keskustelu on taiteen vetävä voima. Toivon Runografin työntävän painettua runoutta kohti uutta renessanssia. Runoudella on ajallemme paljon enemmän annettavaa kuin mitä siltä nyt saadaan.”