Tekstin talon avajaiset. Kuva: Usva Torkki

YleinenKirjoittanut Emilia Miettinen

Tekstin talo on kirjallisen kulttuurin uusi kehto keskellä Helsinkiä

Yhteisö kokoaa saman katon alle sekä voittoa tavoittelemattomia järjestöjä että yrityksiä.

Lukuaika: < 1 minuutti

Tekstin talo on kirjallisen kulttuurin uusi kehto keskellä Helsinkiä

Tekstin talon avajaiset. Kuva: Usva Torkki

Helsingin Sörnäisissä sijaitseva kulttuuritila ja kirjallisuusyhteisö Tekstin talo on avannut ovensa. Entiseen Elannon keskusvarastorakennukseen perustettu yhteisö kokoaa tiloihinsa sekä voittoa tavoittelemattomia järjestöjä että yrityksiä, kuten pienkustantamoita ja audiotuotantoyrityksiä. Myös Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry, johon Voima kuuluu, on osa Tekstin talon yhteisöä.

Tekstin talon toiminnanjohtaja Laura Serkosalo kertoo, että tekstin tekijöiden ja kokijoiden oma talo on vuosien mittaisen työn tulos. Alkuperäinen 15 vuoden takainen idea oli Serkosalon mukaan varsin vaatimaton: “Olisipa yhteiset tilat ja kopiokone”. Tekstin talon yhdistys perustettiin vuonna 2019, jolloin ajatusta yhteisistä tiloista alettiin aktiivisesti edistää. Tukea on saatu muun muassa Koneen Säätiöltä, opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Helsingin kaupungilta.

Tekstin talossa on monenlaisia tiloja: toimistoja, tapahtumatiloja, kokoustiloja ja äänitysstudioita. Ensimmäisessä kerroksessa asiakkaista palvelee kirjakauppa Pp ja kahvila-baari Bar tÿpo. Talossa järjestetään yleisölle avoimia kulttuuriklubeja ja keskustelutilaisuuksia, ja monia tiloja voi myös vuokrata korvausta vastaan.