Kaksi kuvaa vierekkäin: toisessa natsitarroja roskiksen kyljessä, toisessa kuvassa käsi laittaa rypistettyä flaikkua roskiin.

Natsitarrat ja -flaikut roskiin.

YhteiskuntaKirjoittanut Antti KurkoKuvat Bay 666

Suomalaisten uusnatsien toiminta jatkuu yhä kansallissosialistisen PVL-järjestön kiellosta huolimatta

Tappeluleirejä, ruoka-apua, puoluehanketta ja mediatoimintaa. Pohjoismaisen Vastarintaliikeen kielto ei lopettanut natsien toimintaa vaan sirpaloi sen muihin uusiin ja vanhoihin ryhmiin.

Lukuaika: 2 minuuttia

Suomalaisten uusnatsien toiminta jatkuu yhä kansallissosialistisen PVL-järjestön kiellosta huolimatta

Natsitarrat ja -flaikut roskiin.

Korkeimman oikeuden kieltämän natsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) aktiivien toiminta ei lakannut oikeuden päätökseen. Antifasistinen Varisverkosto on tehnyt sivuillaan laajan selvityksen siitä, missä PVL nykyisin vaikuttaa. Järjestö oli jo varautunut päätökseen ja natsit ovat levittäneet toimintaansa useisiin uusiin yhdistyksiin ja toisaalta menneet mukaan muiden järjestöjen, kuten äärioikeistolaisen katupartiojärjestö Soldiers of Odinin, toimintaan. Soldiers of Odinin ja PVL:n natsien välit ovat tiivistyneet oikeusprosessin aikana.

Selkeimmin kielletty toiminta jatkuu tällä hetkellä Kohti vapautta -järjestön nimissä. Sen nimi pohjautuu vuosina 2016–18 järjestettyihin samannimisiin itsenäisyyspäivän natsimarsseihin, jotka olivat PVL:n ja sen aktiivien järjestämiä. Yhdistyksen toiminta on tällä hetkellä syyteharkinnassa.

Vuonna 2018 PVL:n valmistautuessa hovioikeuteen, sen aktiivit perustivat kaksi uutta yhdistystä. Kansan yhtenäisyys -nimellä kulkeneen yhdistyksen oli tarkoitus kerätä allekirjoituksia puoluehanketta varten. Uusi yhdistys ei onnistunut keräämään vaadittavaa viittä tuhatta kannattajakorttia, joten sen toiminta hiipui kokonaan alle vuosi perustamisensa jälkeen.

PVL:n aktiivit perustivat samana vuonna Suomalaisapu-nimisen yhdistyksen jakamaan ruoka- ja vaatelahjoituksia. Toiminnan esikuvana toimii Kreikan Kultainen aamunkoitto -natsipuolueen ja italialaisen uusfasistisen Casa Poundin avustustoiminta, jolla on voitu pehmentää kansallissosialismiin liitettyä negatiivista kuvaa. Yhdistyksen toiminta on keskittynyt tällä hetkellä Tampereelle.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Toukokuussa 2020 aloitti uusi Partisaani-niminen uutissivusto, joka julkaisee PVL:n jäsenten nimellään kirjoittamaa sisältöä sekä raportoi tarkasti Kohti vapautta ja Veren laki -ryhmien toiminnasta. Sivuston uutislinkkejä jaetaan aktiivisesti monissa kansallismielisissä Facebook-ryhmissä. Helmikuusta asti verkossa näkynyt Veren laki on uusi natsiryhmä, joka on järjestänyt taistelutreenejä eri puolilla Etelä-Suomea. Sen toiminnasta on tullut julkisuuteen vain vähän tietoa. Ryhmä yritti järjestää Jyväskylän Kuokkalan Graniitin liikuntahallissa tapahtuman viime lauantaina mutta Jyväskylän kaupunki perui tilavarauksen.

Jyväskylän yliopistossa äärioikeistoa tutkiva Tommi Kotonen sanoo Ylen haastattelussa, että ryhmän yhteys PVL:än on ilmeinen. ”Kamppailutapahtumien ja erilaisten harjoitusten järjestäminen on äärioikeistolaisille ryhmille tyypillistä ympäri Eurooppaa”, Kotonen sanoo.

PVL:n natsien toiminta on sidoksissa vahvasti myös muihin äärioikeistolaisiin järjestöihin. Alkukesästä 2019 perustettu 13–25-vuotiaille nuorille suunnattu Kansallissosialistinuoret-ryhmä on jatkanut PVL-tyyppistä toimintaa ja nostanut verkkosivuillaan esiin yhdistyksen ydinjäsenten kirjoituksia.

Myös vuonna 2017 Soldiers of Odinin perustama äärioikeistolainen Kansallismielisten liittouma kokoaa yhteen toimijoita PVL:n natseista perussuomalaisten etnonationalisteihin. Yhdistys järjestää esimerkiksi salaisia leirejä, jotka nousivat julkisuuteen, kun yhdellä niistä ammuttiin Li Anderssonin ja Antti Rinteen kasvokuvia. Yhdistyksen puheenjohtajana on toiminut Tero Ala-Tuuhonen, joka oli tutkintavankeudessa epäiltynä perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksestä. Tällä hetkellä murhayrityksen pääepäiltynä on jyväskyläläinen perussuomalaisten kaupunginhallituksen jäsen ja valtuutettu Teemu Torssonen, jolla on yhteyksiä alueen äärioikeistolaisiin toimijoihin kuten PVL:n ja Soldiers of Odinin jäseniin.

Päätös kieltää yhdistyksen toiminta Suomessa on poikkeuksellinen sillä edellisen kerran yhdistyksiä kiellettiin Suomessa 1970-luvulla. Silloin uusnatsi Pekka Siitoimen neljä natsijärjestöä kiellettiin Pariisin rauhansopimuksen varjolla. PVL:n kiellon yhteydessä kiellettiin myös järjestön verkkokauppaan pyörittämään perustettu Pohjoinen Perinne ry.

Tommi Kotonen ja Helsingin yliopistossa väitöskirjaa 2000-luvun suomalaisesta äärioikeistosta kirjoittava Daniel Sallamaa pohtivat Politiikasta.fi:ssä julkaistussa artikkelissa PVL:n kieltämisen mahdollisia seurauksia.

Kirjoittajien mukaan PVL saattaa irtautua Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä jonka jäsen se on. Pohjoismainen vastarintaliike on ajanut yhteispohjoismaalaista natsivaltiota, joka ei ole saanut varauksetonta tukea suomalaisen äärioikeiston keskuudessa. Selkeämmin suomalainen äärioikeistolainen ryhmä voi olla monelle helpommin lähestyttävä, kuin pohjoismaalainen organisaatio, jota pyöritetään pitkälti Ruotsista käsin.

On myös mahdollista, että muihin äärioikeistolaisiin ryhmiin siirtyvät PVL:n aktiivit alkavat radikalisoida entisestään niitä. Toisaalta yhden keskeisen toimijan kielto saattaa pitkällä tähtäimellä maltillistaa muita toimijoita, kirjoittaa Politiikasta.fi.