Aktivismi, IlmastokriisiKuvat Teemu Silván

Vastarinnan kasvot – Extinction Rebellion innostaa monenlaisia ihmisiä ilmastotoimintaan

Lokakuun alussa vietettiin 60 kaupungissa Extinction Rebellion -kapinaviikkoa. Suomalaiset Miina Penttinen ja Teemu Silván osallistuivat toimintaan Berliinissä. Kaupunkiin oli saapunut aktivisteja useasta eri maasta. Aktivisteilta kysyttiin miksi he ovat liittyneet Elokapina-liikkeeseen.

Lukuaika: 3 minuuttia

Vastarinnan kasvot – Extinction Rebellion innostaa monenlaisia ihmisiä ilmastotoimintaan

Rohan, 23, maantieteen opiskelija Mielestäni järjestö on inspiroiva ja saanut liikkeelle suuria määriä ihmisiä, mihin kukaan muu ei oikein ole aikaisemmin kyennyt. Liikkeen viesti on selkeä ja ajankohtainen, sillä elämme kriisin kynnyksellä. Extinction Rebellion kohtaa ilmastokriisin rohkeasti sekä auttaa käsittelemään siihen liittyvät tunnetilat: ahdistuksen, surun ja hädän tunteen.

Joice, 36, viestintäjohtaja Extinction Rebellion on tärkeä tarjotessaan uuden tavan organisoitua ja olla aktiivisinen ilmastokriisin torjunnassa. Liike on antihierarkinen ja mukana toiminnassa voi olla eri tavoin. Liike tarjoaa mitä luovimpia mahdollisuuksia taisteluun ilmaston puolesta.

Kuisma, 18 Olen ennenkin ollut huolissani ilmastokriisistä ja yrittänyt vaikuttaa siihen yksilöllisillä valinnoilla. Kuulin Elokapinan Sukupuuttopuheen, joka antoi tarvittavan kokonaiskuvan tilanteesta, ja herätyksen siihen, että jotain on tehtävä vielä enemmän. Se tarjosi asioiden ääneen toteamisen lisäksi myös kanavan toimia. Tuntui, että Elokapinassa on oikeasti mietitty, mikä on tehokkain ja kestävin tapa toimia. Ensimmäistä kertaa pysähdyin sen äärelle, kuinka kiire meillä on.

Edgar 22, Melina 24

mainos

Edgar: En tiedä, tarvitseeko tähän edes vastata tai onko kauheasti mitään sanottavaa. Meillä on vain tämä yksi maapallo ja se on jo nyt lähes tuhottu, jos totta puhutaan. On aika tehdä jotakin. En usko, että vihalla tai aggressiolla saavutetaan mitään. Siksi olen täällä protestoimassa rauhanomaisesti.
Melina: Olemme kasvaneet ajatukseen, että mikään ei ole tarpeeksi. Että me emme ole tarpeeksi. Ihmisten riittämättömyyden tunne ruokkii kapitalismia. Mielestäni meidän tulisi luoda sellainen yhteiskunta, jossa me kaikki tulisimme nähdyiksi ensisijaisesti ihmisinä emmekä kuluttajina. Meidän kaikkien tulisi riittää toisillemme ja yhteiskunnalle sellaisina kuin olemme.

Miina, 25, taideopiskelija On hyvä, että meillä on vihdoin ilmastoliike, jonka keskiössä on väkivallaton suora toiminta ja kansalaistottelemattomuus. Se tekee liikkeestä helposti lähestyttävän ja painottaa sitä, millainen rooli ja vastuu meillä kansalaisina on ja mitä me voimme tehdä. On harmillista, että meillä on sellainen järjestelmä, jossa politiikka voi sivuuttaa esimerkiksi tiedeyhteisön näkemykset. Mutta ainakin voimme vaatia asiaan muutosta monin eri keinoin, esimerkiksi lakkoilemalla, kokoontumalla kaduille ja levittämällä tietoa, kunnes päästötavoitteet todella otetaan vakavasti.

Cameron, 19, psykologian opiskelija On ehdottoman tärkeää, että me kaikki heräämme ja tunnistamme sen millaisessa myrkyllisessä systeemissä elämme. Yhteiskunnan toimimattomuus on uskomattoman turhauttavaa, vaikka tiede tarjoaa meille hälyttäviä faktoja maapallon tilanteesta. Jokainen meistä voi tehdä osuutensa, toimia ympäristön hyvinvoinnin eteen ja kasvattaa liikettä isommaksi – auttaa yhteisen maalin saavuttamisessa.

Marie, 20+, luova johtaja Ystäväni, joka on mukana Extinction Rebellion -liikkeessä pyysi minua ohjaamaan sukupuuttoon kuolleita eläimiä käsittelevän katuperformanssin. Haastoin mukaan ystäviäni teatteri-, show- ja tanssimaailmasta. Esitys aiotaan nyt jalkauttaa myös teattereihin.

Miina Penttisen raportti ja lisää Teemu Silvánin kuvia ja videoita Berliinin Extinction Rebellion -kapinaviikosta löytyy Voiman nettisivuilta artikkelista nimeltä ”Ilmastoaktivistit ottivat näyttävästi haltuun Berliinin keskustan”.

  • 14.11.2019
  • Kuvat Teemu Silván