Oksana Chelyseva

YhteiskuntaKirjoittanut Jarkko KumpulainenKuvat Satu Lehtinen

Mirotvorets maalitti Suomessa työskentelevän toimittajan

Ukrainan äärioikeiston ylläpitämä Mirotvorets-nettisivusto julkaisi Suomessa maanpaossa olevan toimittaja ja ihmisoikeus­aktivisti Oksana Chelysevan yhteys- ja perhetiedot. Sivusto syyttää Chelysevaa Ukrainan vastaisesta propagandasta.

Lukuaika: 2 minuuttia

Mirotvorets maalitti Suomessa työskentelevän toimittajan

Oksana Chelyseva

Kuvat Satu Lehtinen

Ukrainan äärioikeiston ylläpitämä Mirotvorets-nettisivusto julkaisi Suomessa maanpaossa olevan toimittaja ja ihmisoikeus­aktivisti Oksana Chelysevan yhteys- ja perhetiedot. Sivusto syyttää Chelysevaa Ukrainan vastaisesta propagandasta.

Suomen Ulkoministeriö vaatii Ukrainan viranomaisia poistamaan toimittaja ja ihmis­oikeusaktivisti Oksana Chelysevan profiilin kyseenalaiselta Mirotvorets-sivustolta. Chelysevaa mustamaalaava profiili luotiin Ukrainan äärioikeiston yllä­pitämälle sivustolle maaliskuun lopussa. Chelyseva kirjoittaa aktiivisesti muun muassa Voimaan.

Ulkoministeriön lähteen mukaan Chelysevan asiaan liittyvät vaatimukset on esitetty Ukrainan suurlähetystön virkamiehille. Ministeriöistä kerrotaan, ettei välineitä painostukselle ole, joten käytännössä vastuu asian etenemisestä on kehotuksen jälkeen ukrainalaisten diplomaattien käsissä.

Mirotvorets sivusto on Ukrainan ääri­oikeiston työkalu poliittista painostusta varten. Sivusto tuli kansainväliseen tietoisuuteen keväällä 2016, kun siellä julkaistiin 4 500 ukrainalaisen ja kansainvälisen toimittajan nimet sekä yhteystiedot. Toimittajia yhdisti pyyntö akkreditoitua separatistialueille. Journalistiliiton mukaan kyseiset toimittajat joutuivat nimettömien vihaviestien ja tappouhkauksien vyöryn kohteeksi. Tapahtuman jälkeen muun muassa Ukrainan ulkoministeri Arsen Avakov puolusti verkkosivua Facebookissa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Ihmiset, jotka ovat tämän tietokannan takana tekevät ehdottomasti laitonta informaation keräämistä, jonka tarkoituksena on pelotella ja hiljentää ihmisiä”, Chelyseva kommentoi. Viime syksynä Saksa vaati Ukrainaa poistamaan sivustolta entisen liittokanslerinsa Gerhard Schröderin yhteystiedot ja profiilin.

Sivuston on perustanut vuonna 2014 ukrainalaisen Kansanrintamapuolueen kansanedustaja Anton ­Geraschenko ja sitä on pitänyt yllä kansalaisjärjestö. Mediatiedot viittaavat siihen, että Ukrainan poliisi ja turvallisuuspalvelu SBU käyttävät sivuston väitteitä totuutena omassa työssään. Useat ukrainalaiset toimittajat syyttävät Mirotvoretsia painostamisesta. Sivusto kampanjoi myös aktiivisesti Ukrainan journalistiliiton puheenjohtajaa Sergei Tomilenkoa vastaan.

Chelyseva kertoo tietokantaan joutumisen lisänneen turvattomuuden tuntua. Hänen yhteystietojensa ja kuvien lisäksi sivulla on jaettu kuva myös hänen Venäjällä asuvasta tyttärestään. maininta Mirotovertsissa vaikeuttaa Chelysevan työtä.

”Tiedot laitettiin tietokantaan muutama päivä ennen kuin matkustin Italiaan monitoroimaan erästä oikeudenkäyntiä.”

Oikeudenkäynti koski Ukrainaan sotimaan matkustanutta Italian kansalaista, jota syytetään räikeistä ihmisoikeusrikkomuksista. Paikalla oli joukko Italiassa asuvia ukrainalaisia osoittamassa tukeaan syytetylle. Oikeus­istuntoa seuranneena iltana ryhmän keskeinen henkilö otti Chelysevaan yhteyttä Messengerissä.

”Me tiedämme kuka sinä olet”, mies oli todennut.

”Tällä tavoin sivu siis toimii. Kun menen kyseisen oikeustapauksen seuraavaan istuntoon Italiaan, niin koen että minun pitää tehdä toimenpiteitä ollakseni turvassa”, Chelyseva kertoo.

Nyt Mirotvoretsin tulevaisuus on Chelysevan mielestä äskettäin valitun Ukrainan presidentin Volodymyr ­Zelenskyin käsissä. Suhde siihen tulee paljastamaan hänen poliittisen linjansa, joka vielä vaalikampanjassa jäi arvailujen varaan.

”Jos hän pitää sivuston, niin se tarkoittaa käytännössä sitä, ettei Ukrainassa tule tapahtumaan muutoksia”, Chelyseva analysoi.

Chelyseva on ukrainalaissyntyinen Venäjän kansalainen ja hänellä on turvapaikka Suomessa Tšetšeniaan liittyvien kirjoitusten aiheuttaman uhkailun vuoksi. Chelyseva on palkittu vuonna 2006 Amnesty Internationalin Journalism Under Threat -palkinnolla sekä 2014 Haagin Writers Unlimited -festivaaleilla Oxfamin, Novibin ja PEN:n sananvapauspalkinnolla.

Chelyseva on raportoinut aktiivisesti ukrainan kriisistä ja nostanut esiin siellä tapahtuneita ihmisoikeusloukkauksia. Mirotvorets-sivusto syyttää Chelysevaa ”Ukrainan vastaisesta propagandasta” ja ”yhteiskunnallisesti merkittävän tiedon manipuloinnista”.

Suomen journalistiliitto vaatii ulkoministeriötä tuomitsemaan Mirotvorets-verkkosivuston toiminnan ja liiton jäsenen maalittamisen.