YhteiskuntaKirjoittanut Ilona Iida SimesKuvat Mohamedou Ould Slahi

Rauhan soturit

Guantánamon entinen vanki ja vartija ystävystyivät.

Lukuaika: 2 minuuttia

Rauhan soturit

Kuva Mohamedou Ould Slahi

Guantánamon entinen vanki ja vartija ystävystyivät.

Mohamedou Ould Slahi sai kesäkuussa vieraakseen vartijan, johon oli tutustunut vankina Guantánamossa. Aiheesta kertoi ensimmäisenä Miami Herald. Lehden mukaan kersantti Steve Wood ja sähköinsinööri Mohamedou Ould Slahi tapasivat Mauritaniassa, Slahin kotimaassa. Juhla-aterian nauttimisen lisäksi he katsoivat Big Lebowski -elokuvan.

Wood työskenteli vuonna 2005 useita kuukausia vanginvartijana Guantánamon vankileirillä, jossa Slahi oli erityistarkkailussa, vaarallisena vankina. Wood pyysi Slahia kahville, eikä teen ystävä kehdannut kieltäytyä. Miehet tutustuivat nopeasti.

Kerran Wood halusi pelata korttia. Slahi ei osannut. Humoristi kuitenkin uhosi: ”Opin pelin kuin pelin ja rökitän sinut siinä perusteellisesti.”

mainos

Suosikkiajanvietoksi nousi Joel ja Ethan Coenin rikoskomedian, Big ­Lebowskin, opetteleminen ulkoa. ­Slahi samaistui erityisesti rentoon pilvenpolttaja-päähenkilöön, jota luullaan mafiapomoksi.

Slahi vangittiin loppuvuodesta 2001 Mauritaniassa. Maailmanpoliittinen tilanne oli kiristynyt aiemmin samana vuonna Yhdysvalloissa tehtyjen terrori-iskujen takia. Heinäkuussa 2002 Slahi vietiin vaippoja lukuunottamatta alastomana lentokoneeseen. Lennon määränpää oli uusi vankila Guantánamossa.

Saksassa insinööriksi opiskellutta ja sittemmin Afganistanissa työskennellyttä miestä syytettiin osallisuudesta terrorismiin. Todisteita vangitsijoilla ei ollut. Guantánamossa Slahia kidutettiin viikkokausia. Slahi kiisti syyllisyytensä, mutta lopulta eristykset, seksuaaliset nöyryytykset ja pahoinpitelyt olivat liikaa, ja hän murtui.

Ainoa hyvä puoli tunnustuksissa oli, että Slahi pääsi pois eristyksestä ja kidutukset loppuivat. Oikeuteen Slahin jutun käsittely ei koskaan edennyt.

Mohamedou Ould Slahi vapautui vasta vuonna 2016. Hän on valittanut kohtelustaan.

Vankeudessa Slahi ällistytti kirjoittamalla ja julkaisemalla tarinansa. Guantánamon päiväkirja muuttui käsin kirjoitetuista paperilapuista kansainväliseksi bestselleriksi ihmisoikeusjuristi Nancy Hollanderin sekä kirjailija ja sananvapausaktivisti Larry Siemsin avulla.

Voima tavoitti Siemsin New Yorkista. Mitä Slahille kuuluu?

”Hän on onnellinen voidessaan olla kotona. Me olemme yhteydessä melkein joka päivä. Hän kirjoittaa uutta kirjaa”, kertoo Siems.

Slahilla on vakavia terveysongelmia, ja hän yrittää päästä sairaalahoitoon Saksaan.

”Hän ei ole saanut passia, mikä on törkeää”, Siems manaa.

Twitter-tittelinsä mukaan Slahi on ”rauhan soturi”, ja hänen sloganinsa on ”Love you ALL” eli rakastan teitä kaikkia.

Woodista ja Slahista on twitterissä monta yhteiskuvaa.

”Siinä kaksi suosikkihenkilöäni”, twiittaa Brandon Neely, entinen Guantánamon vartija hänkin – ja vankilan sulkemista vaativa rauhanaktivisti.