Tahar Rahim loistaa pääosassa.

ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Guantánamon synnit julki: The Mauritanian

Mohamedou Ould Slahin tarina antaa kasvot sekä terrori-iskuista vangituille että puolustusta ja oikeuslaitosta palveleville yhdysvaltalaisille. Viattoman vangin ja uhrautuvan oikeudenpalvelijan kasvot ovat kauniit, mutta maan sotilaskoneiston kasvot ovat kauhistuttavat.

Lukuaika: < 1 minuutti

Guantánamon synnit julki: The Mauritanian

Tahar Rahim loistaa pääosassa.

The Mauritanian

Kevin Macdonald

Amazon Prime

★★★★

The Mauritanian, “mauritanialainen”, on Mohamedou Ould Slahin suomeksikin ilmestyneeseen kirjaan perustuva tositarina. 

Elokuvan alkupuolella tarinan sankareiksi uhkaavat nousta yhdysvaltalaiset asianajajat. Aluksi vanki numero 760 on vain henkilö, jolla on oletettavan rikollinen ja Yhdysvalloista katsoen hämärä menneisyys. Ihmisoikeusjuristeilla on kova työ pohtia, miten puolustaa mahdollista terroristia. Ja vähintään yhtä kova työ on armeijalla pohtia, miten vangit saisi tuhottua.

Loppua kohden Ould Slahi eli “Mo”, kuten vartijat häntä kutsuvat, pääsee näyttämään omaa inhimillistä itseään. Hänellä on suuria tunteita ja tulevaisuus.

Elokuva tuo hienosti esiin suurimpien rikosten oikeuttamisen: On selvää, että 11.9.2001 tehdyt iskut Yhdysvaltoihin olivat karmeita. Silti niistä ei voi syyllistää keitä tahansa ja ilman oikeudenkäyntiä. Silloin tulee jatkaneeksi väkivaltaa sen sijaan, että kitkisi sitä. Vankeja kiduttava järjestelmä käyttää sanalla sanoen terroria – ja se sanahan elokuvassa sanotaan. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tarina on myös kulttuurin ylistys: mikä on parempi keino vapautua vankilasta kuin opetella (tässä englannin) kieli ja kirjoittamisen taito. 

Kun keskeisiin osiin palkkaa läntisen maailman ykköskaartia eli Jodie Fosterin, Shailene Woodleyn ja Benedict Cumberbatchin, leffa kiinnostaa suuria ihmisjoukkoja. Tahar Rahim loistaa pääosassa, ja olisi ihme, jos ei hänelle siunaantuisi uusia tähtirooleja.