YhteiskuntaKirjoittanut Jari Tamminen

Osta itsesi turvaan

Merenpinta nousee ja maailma tuhoutuu? Ei hätää, Selviytymispallo pelastaa omistavan luokan.

Lukuaika: 2 minuuttia

Osta itsesi turvaan

Merenpinta nousee ja maailma tuhoutuu? Ei hätää, Selviytymispallo pelastaa omistavan luokan.

Yhdysvaltalainen taiteilija-aktivistikaksikko The Yes Men tunnetaan ympäri maailmaa toteuttamistaan yritysidentiteetin lainaamisista. ­Andy Bichlbaum ja Mike Bonanno ovat tehneet suuryritysten estetiikkaa parodioineita nettisivuja, joiden kautta pahaa-aavistamattomat tahot ovat lähettäneet heille luento- ja esiintymiskutsuja. Yes-miehet ovat vastanneet kutsuihin.

Toimintaa voisi verrata käänteisesti toteutettuun versioon keisarin uusista vaatteista. Kaksikko on toistuvasti kiivennyt lavalle ja esittänyt arvostettujen organisaatioiden vale-edustajina visioita, jotka koettelevat uskottavuuden rajoja.

Tarjotut visiot ovat hämmentävästi usein menneet läpi niiden esittäjän näennäisen valtaposition saattelemana. Tempaukset ovat valottaneet sitä, miten olemme yhteiskuntana valmiita uskomaan pähkähullujakin avauksia arvovaltaisiksi koetuilta tahoilta.

Tärkeä osa vedätystä on sen perustuminen todellisuuteen, eli voimme uskoa vedätykseen, jos se vastaa käsitystämme todellisuudesta. Eräs The Yes Menin klassisista huijauksista on SurvivaBall-konsepti – visio siitä, kuinka omistava luokka voi ostaa itsensä turvaan ilmastonmuutoksen vaikutuksilta.

Vuonna 2006 öljynporaustekniikkaan erikoistuneen Halliburton-yhtiön edustajat kutsuttiin puhujiksi Floridassa järjestettyyn Catastrophic Loss -konferenssiin. Lavalle kapusivat ”Fred Wolf” ja tohtori ”Northrop Goody”.

”SurvivaBall on kehitetty suojaamaan yritysjohtoa kaikelta siltä, mitä Maaemo keksii heittää meitä kohden”, Wolf kertoi kuulijoille. ”Tämä tekno­logia on ainoa järkevä reaktio nopeaan ilmastonmuutokseen.”

Yleisölle myös kerrottiin, että ilmastonmuutoksen hidastaminen v­aatisi liiketoiminnan alas ajamista ja sitä kautta rokottaisi väistämättä myös yritysten tuotto-odotuksia. ­Koska ­tämä ei ole vaihtoehto, Surviva­Ball turvaa ­päätöksentekijöiden selustan.

Halliburtonin Emergency Products Development -yksikön johtaja tohtori Goody esitteli yleisölle kaavioin Selviytymispallon toimintaa samalla, kun lavalle marssitettiin mallikappaleita palleroista. Yleisö tiedusteli muun muassa, josko Selviytymispallo on terroristihyökkäyksen kestävä.

Koska jokainen kriisi on mahdollisuus, eivät Halliburtonin edustajat pitäneet ilmastonmuutosta pelkästään huonona asiana.

”Musta surma johti renessanssiin ja vedenpaisumus antoi Nooalle mono­polin eläinkuntaan. Samoin huomisen tuomat katastrofit voivat johtaa hyvään – meidän tulee olla valmiita ottamaan tuo hyvä haltuun”, Fred Wolf jatkoi ­Catastrophic Loss -konferenssin yleisölle.

SurvivaBall on tietysti täysin absurdi idea. Siltikin The Yes Men onnistui löytämään yleisön, joka oli valmis uskomaan tähän pelastusrenkaaseen.

Ajatus varakkaille myytävistä selviytymisasuista on tietenkin täysin moraaliton. Se näyttäytyy meille merkkinä yhteiskunnan sisäisestä ­jaosta köyhiin ja rikkaisiin. On kuitenkin hyvä muistaa, että globaalisti katsoen kaikki suomalaiset ovat potentiaalisia SurvivaBallin ostajia. Äärimmäiset sääilmiöt iskevät pahemmin ihan muihin kuin meihin, vaikka olemme käyttäneet luonnonvaroja yli oman osuutemme.

Lisää SurvivaBallista ja The Yes Menistä Jari Tammisen teoksessa Häiriköt – Kulttuuri­häirinnän aakkoset (Into 2013).