YhteiskuntaKirjoittanut Kalle Erkkilä

Myanmarissa äänestettiin historiallisissa vaaleissa

Lukuaika: 3 minuuttia

Myanmarissa äänestettiin historiallisissa vaaleissa

Rauhannobelisti Aung San Suu Kyin johtama NLD-puolue on vaalien ennakkosuosikki, mutta armeijalla on vaalituloksesta riippumatta paljon valtaa.

Äänestyspaikat avautuivat tänään Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa kuudelta aamulla paikallista aikaa. Jonot vaaliuurnille kiemurtelivat keskustan Chinatownin kapeilla kaduilla, mutta keskipäivällä monilla äänestyspaikoilla oli jo hiljaista. Yangonissa on ollut tänään normaalia rauhallisempaa, koska monet kaupat ja ravintolat on suljettu vaalipäivänä.

Äänestyspaikoilta poistui iloisia ihmisiä, joiden pikkurillien päät olivat purppuranvärisen maalin peitossa. Tämä on merkki äänioikeuden käyttämisestä.

Myanmar oli pitkään suljettu sotilasdiktatuuri. Vaalit ovat ensimmäiset yli 25 vuoteen, joissa myös suurin oppositiopuolue NLD on mukana. Vaalien suosikki on rauhannobelisti Aung San Suu Kyin, 70, johtama puolue NLD, joka ajaa demokratiaa. Epävirallisten kyselyjen mukaan enemmistö kansasta äänestää puoluetta.

mainos

Tällä hetkellä maata johtaa armeijan tukema USDP-puolue, jonka vuonna 2008 laatima perustuslaki rajoittaa demokratiaa Myanmarissa. Perustuslain mukaan USDP saa nimittää 25 prosenttia parlamenttipaikoista. Perustuslain muuttamiseen taas tarvitaan yli 75 prosentin enemmistö. Kenraalit kutsuvat järjestelmää “kurinalaiseksi demokratiaksi”.

 Äänestäjien pikkurilli dipattiin purppuranväriseen maaliin äänestämisen jälkeen.
Äänestäjien pikkurilli dipattiin purppuranväriseen maaliin äänestämisen jälkeen.

Vaaleihin osallistuu yli 90 puoluetta, mutta kamppailu vaalivoitosta käydään NLD:n ja USDP:n välillä. Äänet eivät kuitenkaan jakaudu pelkästään kahdelle puolueelle, sillä maan monilla etnisillä vähemmistöillä on on omia puolueitaan. Äänioikeutettuja on noin 30 miljoonaa ihmistä. Heistä 80 prosenttia äänesti vaaleissa.

Jos NLD voittaa vaalit, niin Myanmarissa demokratian ikoniksi nostettua ja pitkään kotiarestiin tuomittua Suu Kyita ei voida valita presidentiksi, koska hänen edesmennyt puolisonsa ja lapset ovat brittejä.

Kannattajien keskuudessa “Äiti Suuna” tunnettu puoluejohtaja kertoi torstaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että hän aikoo mahdollisen vaalivoiton jälkeen joka tapauksessa johtaa puoluetta hallituksessa “presidentin yläpuolella”.

Vaalikampanjat loppuivat perjantaina. NLD:n toimiston vieressä sijaitsevan rakennuksen valtava vaalimainos peitettiin punaisella kankaalla, vaalitarroja revittiin irti seinistä ja kampanjateltat katosivat katukuvasta. Vaalipäivänä kampanjointi on kiellettyä, ja esimerkiksi puolueen paita päällä ei saa äänestää.

Myanmarissa vaaleissa on kyse etenkin demokratiasta ja maan uudistamisesta.
“NLD on suosituin puolue, koska ihmiset ovat kyllästyneet USDP:n hallintoon ja he haluavat demokraattisen järjestelmän”, myanmarilainen Chitmin Lay sanoo.

Chitmin Lay vangittiin lähes 14 vuodeksi, koska hän osallistui opiskelijamielenosoituksiin vuonna 1996.
Chitmin Lay vangittiin lähes 14 vuodeksi, koska hän osallistui opiskelijamielenosoituksiin vuonna 1996.

Laylla on pitkä kokemus poliittisesta aktivismista. Hän osallistui vuoden 1996 opiskelijamielenosoituksiin, minkä seurauksena hänet pidätettiin. Lay tuomittiin ilman oikeudenkäyntiä 31 vuodeksi vankilaan, mutta hänet vapautettiin lähes 14 vankilassa vietetyn vuoden jälkeen. Nykyisin hän työskentelee 88-Generation Peace and Open Societyn -järjestön toimistossa ja museossa, jossa on kuvia ja esineitä vuoden 1988 opiskelijamielenosoituksista.

“Myanmarissa sotilaseliitillä on edelleen paljon valtaa. NLD haluaa muuttaa maata avoimemmaksi”, hän sanoo.

Lay kannattaa NLD:tä, mutta hän ei voinut äänestää, koska hänen nimeään ei ollut äänestäjälistassa.

“Silloin kun lista julkaistiin, en ollut Yangonissa. Kun kävin myöhemmin tarkistamassa listan vaalipaikalla, huomasin että nimeäni ei ole siellä. Silloin en enää voinut tehdä asialle mitään.”

Äännestäjälistoilla on havaittu puutteita ympäri maata. Lisäksi äänestysoikeus on evätty esimerkiksi rohingya-vähemmistöltä, joita ei tunnusteta buddhalaisenemmistöisen Myanmarin kansalaisiksi. Rohingyat ovat muslimeita. Myös ulkomailla asuvien kansalaisten äänestysoikeus on evätty.

“Vähemmistöjen ihmisoikeuksia ei ole käsitelty kampanjoissa juuri lainkaan. Tämä johtuu luultavimmin siitä, että ehdokkaat ja puolueet eivät haluta riskeerata äänestäjien menettämistä. Monien puolueiden kampanjoissa ei ole myöskään käsitelty juurikaan esimerkiksi talousasioita tai koulutuspolitiikkaa. Demokratia on ollut etenkin NLD:n kampanjan keskiössä.”

Lay epäilee vaalien rehellisyyttä.

“Tässä vaiheessa on vielä mahdotonta arvioida asiaa, mutta pelkään, että vaalitulosta manipuloidaan”, hän sanoo.

Äänestyspaikat sulkeutuivat sunnuntaina 8.11. kello 16 paikallista aikaa. Vaalien tulos on selvillä joko maanantaina tai tiistaina.

NLD:n vaalijuliste puolueen toimiston vieressä peitettiin perjantaina kampanjan päätteeksi, mutta se otettiin uudestaan esiin äänestyksen päätyttyä.
NLD:n vaalijuliste puolueen toimiston vieressä peitettiin perjantaina kampanjan päätteeksi, mutta se otettiin uudestaan esiin äänestyksen päätyttyä.